Jaarverslag: Meer verwaarloosde katten en honden

dier 1jpg

Recente ontwikkelingen in Nederland wijzen op een zorgwekkende trend: een groeiend aantal honden en katten lijdt onder verwaarlozing doordat hun eigenaars de toenemende kosten voor dierenartsenzorg niet meer kunnen opbrengen.


Volgens het zojuist gepubliceerde jaarverslag van 2023 van de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) zijn de meldingen over verwaarloosde katten in twee jaar tijd met 22 procent gestegen, terwijl die over honden met 15 procent zijn toegenomen.


In schrijnende gevallen zijn de dieren zelfs weggehaald bij hun eigenaars. Inspecteurs hebben schokkende situaties gemeld, zoals honden zonder tanden en ernstig ondervoede puppy’s.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Een inspecteur omschrijft: “Ik zag dat er geen tanden meer in de bek van de hond aanwezig waren. Ik voelde tevens dat de hond mager was, ik voelde de ribben en de heupbotten uitsteken.”

Dit moet je de aankomende dagen doen om oververhitting bij je huisdier te voorkomen!

Nog een schrijnend geval omvat honden die vanwege verwaarlozing luiers dragen: “Op dat moment zag ik verschillende honden, die allemaal een luier droegen, sommige in combinatie met een romper. Ook in deze kamer rook ik een enorme stank van ammoniak.”

Uit inspectierapporten en cijfers van RTL Nieuws bij overheidsdienst RVO blijkt dat vorig jaar in totaal 1371 huisdieren in bewaring zijn genomen en naar een veilige plek gebracht.

Samen zien de RVO en de Landelijke Inspectiedienst erop toe dat eigenaren zich aan de wet houden, waarbij een schoon hok en medische behandeling voor zieke dieren van groot belang zijn.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

In 2023 steeg het aantal meldingen van verwaarloosde honden naar 2760, terwijl dit twee jaar geleden 2403 was. Voor katten steeg dit naar 1957, vergeleken met 1638 twee jaar geleden.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

Hoofd van de inspectiedienst, Marc Jacobs, wijst op een verschuiving van konijnen en knaagdieren naar honden en katten die worden verwaarloosd door eigenaren die niet langer voor de zorg kunnen opbrengen.

Inspecteurs merken op dat in veel gevallen mensen impulsief tijdens de coronacrisis een huisdier hebben aangeschaft zonder na te denken over de langetermijnzorg.


Volgens een woordvoerder van de RVO is het belangrijk dat mensen openstaande rekeningen bij de dierenarts betalen voordat hun dieren behandeling nodig hebben.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen

De handhavingsinstanties komen dieren tegen die ernstig lijden doordat eigenaren niet op tijd naar een dierenarts zijn gegaan.

Dierenarts onthult: Deze symptomen laten zien dat je hond het einde gaat naderen
dierenarts

1. Inspecteurs hebben vastgesteld dat er een toename is in het aantal mensen dat dierenartsenzorg niet kan betalen.
2. Het verslag bevat alarmerende informatie.
3. De cijfers zijn schokkend.
4. Dit verslag is hartverscheurend en zet je aan het denken.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven