Zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering? Regeling lijkt te gaan stoppen!

zonnejpg

Het wordt steeds minder interessant om zonnepanelen aan te schaffen. Naast de toenemende invoering van terugleverkosten door energieleveranciers, lijkt de subsidieregeling ook te verdwijnen. Is het nog verstandig om te investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Deze panelen bestaan uit fotovoltaïsche cellen gemaakt van silicium.

Als het licht op deze cellen valt, ontstaat er een stroom tussen verschillende lagen van het materiaal. Echter, er worden steeds meer extra kosten in rekening gebracht door energieleveranciers voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en hogere tarieven.

Vorig jaar introduceerde Vandebron als eerste terugleverkosten, gevolgd door Eneco, Essent en Vattenfall. Verwacht wordt dat uiteindelijk alle leveranciers dit voorbeeld zullen volgen.

Door de extra kosten is de terugverdientijd voor zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden gestegen naar meer dan tien jaar, zoals wordt gemeld door energievergelijker Keuze.nl.

Radar noemt het een kwestie van terugverdientijd.

Tot ongeveer het achtste levensjaar, terwijl dit voorheen rond de vijf à zes jaar lag.

Een punt van zorg betreft het mogelijk beëindigen van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027, zoals aangegeven in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

De salderingsregeling stelt consumenten met zonnepanelen in staat om de overtollig opgewekte energie op zonnige dagen te verrekenen met hun verbruik op andere dagen.

Door de onzekerheid over de vervangende regeling is het onduidelijk welke impact dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Koen Kuijper van energievergelijk.nl adviseert consumenten om nog even te wachten met de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” zegt hij tegen Radar.


Citaat over de terugverdientijd: “Het kan in een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, tot 16 tot 19 jaar duren.”


1. Deze aanschafmethode wordt steeds minder aantrekkelijk op deze manier!
2. Dit prikkelt twijfelaars tot dieper nadenken.
3. Dit zijn belangrijke overwegingen.
4. Men verwacht dat alle leveranciers uiteindelijk deze stap zullen zetten.
5. Hierdoor verliest het geleidelijk aan aantrekkelijkheid.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven