Ben jij een zijslaper? Dan kan dit een grote impact hebben op jouw gezondheid!

spojpg

Recent onderzoek toont aan dat de slaaphouding van zijslapers een grote invloed kan hebben op hun gezondheid.

Op korte termijn en op lange termijn kan het slapen op de rechterzij aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken.

Daarom wordt sterk aangeraden om op de linkerzij te slapen. Hier zijn enkele voordelen van deze slaappositie:

Als je op je linkerzij ligt, wordt de bloedsomloop in je lichaam gestimuleerd omdat de aorta vanaf het hart een bocht naar links maakt voordat deze naar de buik gaat.

In tegenstelling tot het liggen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, stroomt het in deze positie gemakkelijker naar beneden.

Als je kort voor het slapengaan hebt gegeten, is het gunstig om op je linkerzij te liggen, omdat dit de spijsvertering bevordert doordat de maag in een natuurlijke positie ligt.

De afscheiding van enzymen uit de alvleesklier wordt gestimuleerd, wat leidt tot een betere vertering van voedsel en het voorkomen van maagkrampen.

Naast het positieve effect op de spijsvertering, kan het liggen op je linkerzij ook helpen bij het verminderen van brandend maagzuur doordat de maag beter in staat is de zuurterugvloeiing te reguleren.

Door op je linkerzij te liggen wordt het bloed beter gefilterd door de milt aan de linkerkant van het lichaam, waardoor het lymfesysteem optimaal werkt en vloeistoffen gemakkelijker naar de milt worden geleid.

Vanwege al deze voordelen is het de moeite waard om op je linkerzij te proberen te slapen! Als zijslaper is het echter belangrijk om een neksteunkussen te gebruiken om nekklachten te voorkomen.

Als je gewend bent om op je rechterzij te slapen, kan het lastig zijn om dit te veranderen. Probeer eens op je linkerzij te slapen met een kussen in je rug om te voorkomen dat je in je slaap teruggaat naar je rechterzij.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven