Zorgen over aanstaande zonnestorm deze week

stor 1jpg

Ruimtewetenschappers bereiden zich voor op een krachtige zonnestorm die de aarde zal bereiken – voor het eerst in bijna twintig jaar.

Deze G4-geclassificeerde storm wordt veroorzaakt door een reeks krachtige uitbarstingen op het zonneoppervlak.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat mogelijk storingen in vitale systemen zoals internet en GPS kan veroorzaken.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft meerdere sterke uitbarstingen op de zon waargenomen en voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal naar verwachting rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details vrijgeven over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.

wordt verwacht om aarde te bereiken en de zorgen nemen toe.

De Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie waarschuwt dat zonnestormen aanzienlijke storingen kunnen veroorzaken in ruimtesatellieten en aardse apparatuur.

De laatste grote zonnestorm vond plaats in januari 2005 toen de aarde ook werd getroffen door een grote zonnestorm.

In het ergste geval kunnen de gevolgen vergelijkbaar zijn met die van de negentiende eeuw toen een G5-geclassificeerde storm ernstige problemen veroorzaakte, zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

Een dergelijke gebeurtenis vandaag de dag kan leiden tot verstoringen van internet, GPS- en radiosignalen, en stroomuitval.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” zegt Clinton Wallace, directeur van SWPC. Hij benadrukt echter dat catastrofale gevolgen niet waarschijnlijk zijn.

Wetenschappers maken zich echter zorgen vanwege de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm. Deze zonnestorm wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het oppervlak van de zon, een teken.

Op het gebied van magnetische activiteit is er sprake van grote intensiteit.


Er zijn vlekken die zich onderscheiden door hun lagere temperatuur ten opzichte van de omringende gebieden, en deze kunnen tot zestien keer groter zijn dan de aarde. Het onderzoek naar hun invloed op onze planeet wordt momenteel nauwlettend gevolgd door wetenschappers van over de hele wereld.


Dit is wat we volgens deskundigen kunnen verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven