Vanaf 1 juli mogen deze dieren niet meer als huisdier gehouden worden!

hdd 1jpg

In de nabije toekomst zal een nieuwe wet van kracht worden die het houden van huisdieren reguleert, met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli van dit jaar treedt de ‘positieflijst’ in werking, waarop dertig huisdieren vermeld staan die nog steeds zijn toegestaan.

Deze lijst, opgesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek, beoogt een einde te maken aan de discussies over welke huisdieren wel en niet geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden in huiselijke omgevingen.

Onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier staan op de lijst van verboden huisdieren. Naast chinchillas, servalkatten en hamsters zijn ook stokstaartjes en egels niet langer toegestaan als huisdier.

Dierenarts en viroloog Tineke Kramer, die betrokken was bij het opstellen van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Niettemin zijn niet alle eigenaren van gezelschapsdieren blij met deze ontwikkeling. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Stichting AAP is positief over de positieflijst vanwege het onvoorspelbare gedrag van sommige dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier in twijfel wordt getrokken.

Hierboven is de positieflijst te zien met alle dieren die als huisdier gehouden mogen worden.

1.Deze lijst heeft tot doel alle discussies te beslechten.
2. Het is niet langer toegestaan om deze dieren als huisdier te hebben.
3. Deze dieren zijn niet geschikt voor de huiselijke omgeving!
4. Niet alle eigenaars van dieren zijn het eens met deze nieuwe wet!
5. Sommige mensen zullen blij zijn, terwijl anderen dat niet zullen zijn…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven