Uit onderzoek is gebleken dat in ons land meer dan een kwart van de mensen rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
We denken dat we door dit te doen bacteriën wegspoelen, maar dit is eigenlijk niet juist. Het Voedingscentrum waarschuwt juist dat dit de kans op gezondheidsproblemen vergroot.
Door rauwe kip onder stromend water af te spoelen, verspreiden de bacteriën zich juist door de spetters die ontstaan.
”Het verbaasde ons wel dat meer dan een kwart van de consumenten aangaf rauwe kip te wassen voordat ze deze verder klaarmaken,” aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
”Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden er bacteriën gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op voorwerpen die op het aanrecht liggen.
Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat hygiëne essentieel is bij het hanteren van kip en dat dit de verspreiding van ziektekiemen kan voorkomen. Het is van groot belang om dit goed te doen,
Er wordt benadrukt dat rauwe kip niet meer afgespoeld moet worden, aangezien dit de kans op ziektes kan vergroten.
Preventie van voedselinfecties is mogelijk door hygiënisch te werken in de keuken, zegt Van der Vossen.
Van der Vossen wijst erop dat er veel onwetendheid is over het hanteren van kip. Na het aanraken van rauwe kip, wassen mensen vaak hun handen,
Ze openen de kraan, wassen hun handen en sluiten dan de kraan opnieuw. Dit zorgt ervoor dat de bacteriën weer op hun handen belanden, wat gevaarlijk kan zijn.
In Suriname is het traditie om kip eerst onder stromend water te wassen vanwege geloof in reinheid van de kip door hoge temperaturen.