Klanten van Vattenfall moeten vanaf 1 juli betalen voor het terugleveren van zonne-energie!

zon 1jpg

Er komt een nieuwe regeling waarbij klanten van Vattenfall met zonnepanelen een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die ze terugleveren aan het stroomnet.

Deze nieuwe regeling geldt vanaf 1 juli zowel voor klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die vanaf die datum ingaan.

Vattenfall hanteert een variabele vergoeding op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, hoeven niets te betalen.

Voor een teruglevering van 500 kWh of meer wordt er wel een vergoeding in rekening gebracht. Bijvoorbeeld, voor de eerste 500 tot 750 kWh geldt een tarief van 56 euro per jaar.

Bij hogere terugleveringen zullen de kosten verder toenemen. Andere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder vergelijkbare maatregelen geïmplementeerd.

Volgens Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters momenteel door bijna alle Nederlandse energiebedrijven extra belast.

In verband met de salderingsregeling is er een toename in de kosten, die voortvloeit uit het vermogen van klanten met zonnepanelen om teruggeleverde elektriciteit te verrekenen met hun eigen verbruik.

Hierdoor ontvangen zij een hogere vergoeding op momenten van hoge vraag en laag aanbod, terwijl zonnepanelen meestal stroom terugleveren wanneer er een overschot is aan goedkopere elektriciteit.

De beslissing van energiebedrijven om terugleverkosten in te voeren komt nadat de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen het voorstel stemde om de salderingsregeling geleidelijk af te schaffen.

Desondanks benadrukt Vattenfall dat zonnepanelen nog steeds een interessante investering blijven, ondanks de nieuwe kosten.

Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven