Bizarre uitkomst onderzoek Aldi: ‘Het klopt niet wat ze zeggen’

aldi2jpg

Recentelijk heeft retaildeskundige Paul Moers kritiek geuit op Aldi vanwege wat hij beschouwt als misleidende praktijken.

Moers beticht de bekende supermarktketen van het verstrekken van “valse informatie” aan consumenten, vooral nu de kosten van boodschappen snel stijgen, wat het uitdagender maakt voor huishoudens om zorgeloos boodschappen te doen.

Volgens Moers zijn de prijzen nu “onredelijk” hoog en hoewel de managers van de supermarkt wellicht tevreden zijn met de winst, geldt dat niet voor de consument.

Aldi heeft verklaard dat de prijzen van hun producten in de afgelopen maanden met honderden euro’s zijn gedaald.

Echter, Moers betoogt dat dit eenvoudigweg niet het geval is. Hij legt uit dat hoewel sommige productprijzen zijn verlaagd, andere prijzen zijn gestegen, waardoor de totale prijsverandering nul is.

“Sommige prijzen gingen omlaag, andere omhoog, dus per saldo blijft het gelijk.”

‘Wat ze communiceren klopt niet en dat is ongepast in deze tijd,” verklaarde hij in een interview met Hart van Nederland na het analyseren van recent onderzoek.

Moers bekritiseert Aldi vanwege wat hij als manipulatief gedrag beschouwt. Hij merkt op dat terwijl andere supermarkten voorzichtiger zijn met hun marketing en prijsbeleid, Aldi losser omgaat met de waarheid.

“Het is allemaal marketing, alles wordt opgeblazen en dat is op zich geen probleem. Maar als je eerlijk bent, dan zal de consument je daarop aanspreken,” voegt hij toe.

Een woordvoerder van Aldi weerlegt deze kritiek en beweert dat volgens hun kassagegevens sinds week 13 bijna 300 producten in prijs zijn verlaagd in vergelijking met circa 190 verhogingen, resulterend in een overall prijsdaling voor hun klanten.

“Er is geconstateerd dat we in de totale mix goedkoper zijn geworden voor onze klanten,” meldt de woordvoerder.

Er wordt echter beweerd dat dit “spelen met cijfers” is en wijst op tegenstrijdigheden tussen Aldi’s beweringen en extern onderzoek:

“Het is opmerkelijk dat een extern onderzoek andere resultaten laat zien. Wellicht hebben ze de prijzen van die 190 producten zo sterk verhoogd dat het uiteindelijk op nul uitkomt. Ik heb respect voor Aldi, maar eerlijkheid naar klanten toe is ook belangrijk.”

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven