Niet-positief nieuws voor mensen die willen trouwen: Kosten voor huwelijk op gemeentehuis omhoog!

ringen 1jpg

De prijs voor het trouwen in Nederland neemt toe, vooral in Leeuwarden, waar de kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis nu boven de 1000 euro liggen.


Met een recente stijging van 7,5 procent, worden bruidsparen nu geconfronteerd met een bedrag van 1043,76 euro, een recordniveau in het land.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD, gebaseerd op informatie van Theperfectwedding.nl, bedragen de landelijke kosten voor een huwelijk op vrijdag, de populairste dag om te trouwen, gemiddeld 477 euro. Dit is een aanzienlijke stijging vergeleken met voorgaande jaren.


Een huwelijk op andere doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, kost gemiddeld 456 euro, wat ook meer dan 5 procent hoger ligt dan vorig jaar.


Deze verhogingen gaan de inflatie voorbij en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

In het AD wordt gemeld dat de reden achter de opvallende toename van kosten in Leeuwarden onduidelijk is, volgens een woordvoerder.

De kwestie van de variërende trouwkosten per gemeente werd al in 2019 aangesneden in Kamervragen aan de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

Ollongren benadrukte destijds dat gemeenten vrij zijn om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een specifieke bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Ollongren antwoordde: “Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen.”

Leeuwarden, Utrecht en Pekela behoren naast Leeuwarden tot de steden met hoge kosten, met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een vrijdagse huwelijksceremonie, bedragen ruim boven het landelijk gemiddelde.


In Limburg liggen de kosten aanzienlijk lager. De kosten in de gemeenten Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld zijn respectievelijk 200 euro, 210 euro en 224 euro.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze prijsvariaties laten zien hoe groot de verschillen kunnen zijn in Nederland, afhankelijk van de gemeente waar je wilt trouwen.


Wordt nog even sparen voor aanstaande bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven