Dit ga jij vanaf 1 juli betalen voor het terugleveren van zonne-energie!

zonnejpg

Klanten van Vattenfall met zonnepanelen zullen binnenkort een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij terugleveren aan het stroomnet.

Deze nieuwe regeling is van kracht vanaf 1 juli voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die op die datum ingaan.

De vergoeding die Vattenfall in rekening brengt, varieert op basis van de hoeveelheid energie die wordt teruggeleverd. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, zullen niets betalen.

Voor hoeveelheden groter dan 500 kWh zal er een vergoeding worden berekend. De vergoeding voor de eerste 500 tot 750 kWh bedraagt 56 euro per jaar.

Bij hogere hoeveelheden die worden teruggeleverd, zullen de kosten verder stijgen. Verschillende andere energieleveranciers, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder vergelijkbare maatregelen ingevoerd.

Volgens prijsvergelijker Energievergelijk.nl worden zonnepaneelbezitters momenteel door bijna alle Nederlandse energieleveranciers extra belast.


Een toename van de kosten wordt veroorzaakt door de salderingsregeling, die klanten met zonnepanelen de mogelijkheid geeft om teruggeleverde elektriciteit te verrekenen met hun eigen verbruik.


Hierdoor ontvangen zij op momenten van grote vraag en weinig aanbod een hogere vergoeding, terwijl zonnepanelen doorgaans elektriciteit terugleveren wanneer er een overschot is van goedkope stroom.


Energiebedrijven hebben terugleverkosten geïntroduceerd nadat de Eerste Kamer eerder dit jaar tegen een voorstel stemde om de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen.


Ondanks de additionele kosten benadrukt Vattenfall dat zonnepanelen nog steeds een interessante investering vormen.


1. Alles wordt maar duurder, ongelooflijk
2. Ongelooflijk, hier kan ik zo slecht tegen
3. Het wordt steeds gekker in dit landje
4. Ik maak me serieus zorgen
5. Dit gaat nergens meer over

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven