Laat je lichaam je weten dat je misschien in de menopauze zit met deze signalen

overgangjpg

Er is een verschuiving op te merken in het bespreekbaar maken van de menopauze, hoewel er nog altijd onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekens ervan.

Vraag je je af wat precies de aanwijzingen zijn dat iemand de overgang nadert? Aangezien er geen specifieke leeftijd is waarop dit gebeurt, kan het lastig zijn om te bepalen wanneer dit moment aanbreekt.

Men verward vaak de menopauze — de stopzetting van de menstruatie — met de overgang — de aanloopperiode hiervoor.

De overgang begint doorgaans tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie geleidelijk afneemt.

De duur van deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Vrouwen rond de 45 jaar kunnen vaak het begin van de overgang opmerken, zelfs als de symptomen nog subtiel zijn.

Als je twijfelt over de symptomen, is het verstandig om regelmatig naar de dokter te gaan. Vraag je arts om een vragenlijst, ook bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in jouw ervaringen.


Indien sprake, is medisch onderzoek voor ernstige bloedingen noodzakelijk vanwege de diverse mogelijke oorzaken hiervan.


Inzicht in de overgang kan verkregen worden door te letten op deze zeven signalen: Opvliegers: Snelle toename in warmte, rode huid en overmatig zweten kenmerken een opvlieger, veelal veroorzaakt door stressfactoren of alcoholconsumptie.


Nachtelijk zweten: Nachtelijke opvliegers kunnen slaapverstoringen teweegbrengen en resulteren in matheid en irritatie.


Hoofdpijn: Ondanks minder bekendheid, is hoofdpijn een frequente verschijning gedurende de overgang. Stemmingswisselingen: Onverklaarbare gevoelswisselingen, variërend van tranen tot prikkelbaarheid, kunnen optreden.


Problemen met de blaas: Vermindering van spierspanning in het bekkengebied kan resulteren in frequente blaasontstekingen en urine-incontinentie.

Ondergaand van natuurlijke veranderingen: Symptomen zoals onregelmatige, frequente of hevige menstruaties kunnen voorkomen worden. Dit kan leiden tot een mogelijke “daling in seksueel verlangen.”

Ondergaand van deze overgangsfase, vereist het volledige aandacht voor zowel de fysieke als emotionele gezondheid. Het aannemen van een gezonde levensstijl, het nemen van voldoende rust en het delen van persoonlijke ervaringen zijn van groot belang.

Vergeet niet om voldoende voedsel dat rijk is aan ijzer te consumeren en actief te blijven door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

Mocht je nog andere symptomen ervaren die hier niet genoemd zijn, dan horen we graag jouw feedback op onze Facebookpagina.

Last van deze symptomen? Dan zou dit het kunnen zijn!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven