Stoepkrijten verboden in 300 gemeenten: Dit is de boete!

krij 1jpg

Met een totaal van 9.834 regels staat Nederland bekend om zijn strikte wetgeving. Sommige regels zijn logisch, terwijl andere verrassend kunnen zijn.

Bijvoorbeeld, het zal je verbazen dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten. In dit artikel wordt uitgelegd welke consequenties dit kan hebben wanneer een handhaver je kind betrapt op stoepkrijten.

Stoepkrijten was vroeger erg populair, maar de activiteit is de laatste jaren afgenomen. Je herinnert je misschien nog dat je als kind kleurrijke tekeningen op straten maakte met krijtjes.

Hoewel de regen al snel de tekeningen zou wissen, was het plezier ongeëvenaard. Tegenwoordig zie je echter minder kinderen op straat spelen, omdat veel ouders ze liever binnen laten spelen, voor de tv of op de PlayStation.

Wat veel mensen niet weten, is dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten en dat dit kan leiden tot een boete.

Als jouw kind betrapt wordt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent terwijl het aan het stoepkrijten is, kunnen de gevolgen duur zijn.

Op de website van je gemeente kun je eenvoudig nakijken of er een verbod geldt in jouw gemeente volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Er staat officieel een boete van 150 euro op stoepkrijten, exclusief 9 euro administratiekosten, maar de kans op een proces-verbaal van een handhaver is klein.

Het verbod is vooral gericht op het tegengaan van ongeoorloofde reclame en vandalisme, maar het is mogelijk dat je een boa tegenkomt die een mindere dag heeft.

Boa’s hebben de bevoegdheid om te beslissen of ze een waarschuwing geven of een boete uitschrijven.

1. Ik heb dit nooit geweten! Wat een bedrag zeg..
2. Hier kun je checken in welke gemeenten het verboden is.
3.Van dat bedrag kan je heel wat stoepkrijtjes kopen
4. Wow niet normaal de hoogte van de boete!
5. Stoepkrijten in de achtertuin is wellicht beter

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven