Met deze handige tips wordt je kliko fris en vrij van maden!

WhatsApp Image 2024 05 07 at 154938jpg

Als het warm weer is, is buiten eten in de tuin een geweldig zomerplan. Maar dit seizoen kan ook minder leuke verrassingen met zich meebrengen, zoals maden die in je vuilnisbak verschijnen.

Vele mensen merken dit probleem op, vooral na een gezellig diner buiten, als de restjes naar de kliko worden gebracht en de onaangename geur je tegemoet komt.

Er zijn gelukkig effectieve manieren om deze ongewenste bezoekers en de geur te bestrijden. Een handige suggestie is om krantenpapier te gebruiken om te voorkomen dat maden in je container verschijnen.

Plaats gewoon wat kranten of papier op de bodem van je groene container. Hierdoor blijft de container droger, waardoor maden minder snel zullen verschijnen, aangezien maden gedijen in vochtige omgevingen.

Heb je restjes

Om vlees of vis weg te gooien, wikkel ze in krantenpapier of stop ze in een biologisch afbreekbare zak. Dit helpt voorkomen dat vliegen eitjes leggen en maden zich ontwikkelen. Laat de deksel van je groene bak af en toe op een kier staan, aangezien maden niet van licht houden.


Voor een doortastende aanpak, hang een panty met mottenballen in de vuilnisbak. De sterke geur houdt de maden weg. Vergeet niet de panty te verwijderen voordat de bak geleegd wordt.


Indien nodig, gooi klimop (Hedera) in de bak, omdat dit giftig is voor maden. Een ander krachtig middel tegen maden is een mengsel van schoonmaakazijn en kokend water. Giet dit in de container en houd de deksel dicht om de warmte vast te houden, aangezien maden niet tegen het kokende water kunnen.


Om een frissere geur te creëren, kun je lavendel in de vuilnisbak gooien. Dit zal niet alleen maden doden, maar ook zorgen voor een aangename geur.


Het is essentieel om de container regelmatig schoon te maken met een hogedrukreiniger of tuinslang om stank te voorkomen. Tijdens deze schoonmaakklus is het raadzaam om oude kleren te dragen, aangezien het een vies werkje kan zijn.


Na het schoonmaken is het belangrijk om de bak goed te laten drogen. Om een extra frisse geur te behouden, kun je wat kruiden of waspoeder in de bak gooien telkens als je afval weggooit.


Volg deze suggesties op om de zomer door te komen zonder last te hebben van maden of een stinkende vuilnisbak.


Waarom heeft niemand me dit ooit eerder gezegd!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven