Aanstaande zaterdag staat Den Haag opnieuw in het teken van protest. Actievoerders van Extinction Rebellion komen samen om vanaf 12:00 uur de A12 te blokkeren.

Hun doel? Een krachtig signaal afgeven tegen subsidies op fossiele brandstoffen. Maar terwijl zij hun boodschap willen laten horen, roept de actie ook vragen op.
Waar ligt de grens tussen opkomen voor een beter klimaat en het verstoren van het dagelijks leven van duizenden mensen?
De A12 is een van de drukste routes van Nederland en een belangrijke toegangsweg tot Den Haag. Dagelijks maken duizenden forenzen, hulpdiensten en reizigers gebruik van deze verkeersader.
Voor mensen uit omliggende plaatsen zoals Rijswijk, Pijnacker-Nootdorp en Leidschendam-Voorburg is het een essentiële route.
Een blokkade betekent niet alleen vertraging en omrijden, maar kan ook zorgen voor extra drukte op alternatieve wegen zoals de N14 en A4.
Eerdere acties op deze locatie leidden al tot flinke opstoppingen en frustratie. Automobilisten stonden vast, afspraken moesten worden afgezegd en zelfs hulpdiensten moesten soms uitwijken.
De vraag is dan ook of dit type protest daadwerkelijk de gewenste verandering teweegbrengt – of juist leidt tot meer weerstand.
Dit keer krijgt het protest steun van zorgprofessionals die zich ook uitspreken tegen fossiele subsidies. Op papier een krachtig signaal, maar in de praktijk kan het juist leiden tot complicaties in de zorgsector.
Want wat als ambulances vertraging oplopen door de blokkade? Of zorgverleners hun patiënten niet op tijd kunnen bereiken?
De impact van een geblokkeerde snelweg is groter dan alleen verkeershinder. En juist zorgmedewerkers zouden als geen ander moeten begrijpen hoe cruciaal tijd kan zijn in hun vakgebied.
Extinction Rebellion strijdt voor een eerlijk klimaatbeleid en minder afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Dat standpunt wordt breed gedeeld, maar de methode die ze gebruiken roept steeds vaker weerstand op.
Het platleggen van wegen leidt tot onrust, gevaarlijke situaties en economische schade. Bovendien raken juist de mensen die mogelijk sympathie hebben voor de klimaatzaak gefrustreerd door de overlast.
Niemand zit te wachten op een verstoorde werkdag of een gemiste afspraak omdat een protestgroep het verkeer stillegt.
Terwijl Extinction Rebellion hun boodschap opnieuw kracht bijzet, groeit de irritatie onder de mensen die – of ze het nu willen of niet – de gevolgen van deze actie ondervinden.
Aanstaande zaterdag staat Den Haag opnieuw in het teken van protest. Actievoerders van Extinction Rebellion komen samen om vanaf 12:00…