Op deze locatie in Nederland geldt een boete van 1000 euro voor het achterlaten van afval.

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

Zwerfafval blijft een hardnekkig probleem in Nederland, en Enschede vormt daarop geen uitzondering. Straten liggen vaak bezaaid met plastic verpakkingen, oude sigaretten en gebruikte kauwgom.

VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan wil verandering hierin brengen en stelt: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”

Tijdens een vakantie in Singapore viel het Jajan op hoe schoon de stad was en hij zegt: “Toen had ik even een realisatiemoment: het is helemaal niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland rood met wit gespikkeld zijn van alle uitgespuugde kauwgumpjes.”

Jajan legt uit dat onderzoek aantoont dat mensen hun afval op straat gooien vanwege de aanwezigheid van al bestaand vuil of omdat ze anderen hetzelfde zien doen.

“We moeten er dus met z’n allen voor zorgen dat de straten mooi schoon zijn, dan voorkom je dat er meer zwerfvuil bijkomt.”

Een ingediende motie van het raadslid werd onlangs aangenomen. “De wethouder zal nu bij het Rijk een aanvraag indienen voor de tijdelijke pilot.” Het is nog niet bekend wanneer deze pilot van start zal gaan.

“Een logische termijn is dat het op 1 januari 2025 start. Tot die tijd moet de boete in ieder geval verhoogd worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en zal er meer gehandhaafd moeten worden.”

Jajan geeft toe dat de voorgestelde boete van 1000 euro hoog is. “Maar dat is belangrijk, want we willen mensen afschrikken. En wie het niet kan betalen, hangt een taakstraf boven het hoofd.”

”Maar dat is natuurlijk niet ons doel; wij willen niet zo veel mogelijk boetes uitdelen, maar hiermee juist voorkomen dat mensen hun afval laten slingeren.”

Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven