Sanne: “Pepernoten rondstrooien moet verboden worden”

WhatsApp Image 2024 11 17 at 121619jpeg

Elk jaar kijkt Sanne (34) met gemengde gevoelens uit naar de komst van Sinterklaas. Waar velen het feest associëren met gezelligheid en tradities, bekijkt zij vooral kritisch het snoepgoed dat ermee gepaard gaat.

“Pepernoten strooien zou gewoon verboden moeten worden,” stelt ze. “De hoeveelheid suiker in die dingen is absurd, vooral voor kinderen die toch al veel te veel suiker binnenkrijgen.”

Haar standpunt is het resultaat van jaren waarin ze zich steeds bewuster werd van de impact van voeding op de gezondheid van haar kinderen.

“Als je er eenmaal bij stilstaat, zie je het overal,” legt ze uit. “Sinterklaas hoort een leuk feest te zijn, maar al dat snoep is gewoon niet goed.”

Sanne is niet tegen het feest zelf, maar ze ziet een probleem in de suikerrijke lekkernijen die onlosmakelijk verbonden lijken met Sinterklaas.

“Kinderen krijgen al zoveel suiker binnen, en het begint vaak bij zulke tradities,” zegt ze. Pepernoten, chocoladeletters en andere traktaties worden overal aangeboden.

“Die enorme bakken pepernoten in de supermarkt zijn niet te missen. En als kinderen die zien, willen ze ze natuurlijk meteen hebben.”

Voor Sanne, die bewust probeert om haar kinderen juist gezond te laten eten, is dit een constante uitdaging.

“Het voelt alsof je geen keus hebt. Als ouder wil je je kinderen niets ontzeggen, maar aan de andere kant weet je dat het niet goed voor ze is.”

Ze benadrukt dat haar kritiek niet bedoeld is om het feest volledig te veranderen, maar ze hoopt op meer bewustwording.

“Sinterklaas draait om gezelligheid en samenzijn, niet om suiker. Waarom kunnen we geen gezondere alternatieven bedenken?”

Ze geeft aan dat zij thuis bijvoorbeeld vaak fruit of noten aanbiedt als alternatief voor snoep. Hoewel haar kinderen aanvankelijk moeite hadden met het idee, zijn ze inmiddels gewend.

“We hebben samen besproken wat er in pepernoten zit. Nu kiezen ze vaak zelf voor iets gezonds, en dat maakt me trots.”

Sanne merkt dat andere ouders vaak dezelfde zorgen hebben, maar dat ze zich gevangen voelen in de traditie.

“Het lijkt alsof iedereen meedoet, en als je niet meedoet, word je gezien als ‘anders’. Maar moeten we blijven vasthouden aan een gewoonte die eigenlijk niet gezond is voor onze kinderen?”

Volgens haar wordt de druk om mee te doen gevoed door het beeld dat suiker onlosmakelijk verbonden is met het feest.

“Het voelt bijna als groepsdruk. Iedereen koopt pepernoten en snoepgoed, en als jij het niet doet, ben je de uitzondering.”

Ze hoopt dat meer ouders zich bewust worden van de gevolgen van overmatige suikerconsumptie. “We hoeven pepernoten niet helemaal te verbieden, maar we moeten wel nadenken over de hoeveelheden.”

Sanne wijst op de negatieve impact van suiker op de gezondheid, zoals overgewicht en een verhoogd risico op ziekten.

Volgens haar kunnen kleine aanpassingen al een verschil maken. “Er zijn zoveel manieren om dit feest te vieren zonder dat suiker centraal staat.”

”Waarom niet focussen op creatieve activiteiten of gezondere traktaties?” Ondanks de diepgewortelde tradities gelooft Veerle dat verandering mogelijk is.

“Als meer mensen zich hier bewust van worden, kunnen we samen naar een gezondere versie van Sinterklaas toewerken.”

Voor haar staat één ding vast: het draait om de betekenis van het feest, niet om snoep. “Het gaat om aandacht, liefde en gezelligheid. Dat kun je prima vieren zonder al die suiker,” besluit ze.

Sanne blijft optimistisch en vastberaden om haar kinderen het plezier van het Sinterklaasfeest te laten ervaren, maar dan met een gezondere insteek.

1. Volgens haar kunnen kleine aanpassingen al een verschil maken.
2. Ze is niet tegen het feest maar ziet wel een groot probleem.
3. Volgens Sanne voelt het alsof je geen keus hebt…
4. Ze benadrukt dat haar kritiek niet bedoeld is om het feest volledig te veranderen.
5. Volgens Sanne voelen vele ouders zich gevangen in de traditie.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven