Rijexamen regels veranderen: Dit moet je weten!

lessen 1jpg

Er staan significante veranderingen op til voor het behalen van je rijbewijs. Vanaf nu moet je rijlessen volgen alvorens je mag deelnemen aan het praktijkexamen.

Daarnaast zullen er specifieke leerdoelen worden vastgelegd vóór het examen en zal de toetsingsmethode veranderen. Deze maatregelen zijn geïmplementeerd vanwege problemen in de rijschoolbranche en de lage slaagkansen.

Op dit moment slaagt slechts 52% van de kandidaten in één keer voor het praktijkexamen, en het slagingspercentage voor het theorie-examen is zelfs nog lager, namelijk 39%.

De nieuwe maatregelen zijn bedoeld om niet alleen deze percentages te verhogen, maar ook om het aantal verkeersongevallen met beginnende bestuurders te verminderen.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, benadrukt de noodzaak om op te treden tegen de problemen in de branche.

“Er moet actie worden ondernomen tegen fraude tijdens examens, instructeurs die te snel laten afrijden, en lespakketten die beloven dat je snel je rijbewijs kunt halen,” aldus Harbers.


Om de rijopleiding te verbeteren, heeft het ministerie een pakket maatregelen ontwikkeld. Harbers zegt: “We verwachten dat jongeren hierdoor eerder zullen slagen voor hun rijbewijs,”.


De grootste verandering is dat het volgen van een rijopleiding verplicht wordt; momenteel is alleen het examen verplicht. Er zullen leerdoelen worden vastgesteld die leerlingen moeten bereiken om hun rijbewijs te halen.


Deze leerdoelen, die nog voor de zomer worden gepresenteerd, kunnen variëren van rijden in het donker tot het rijden met een snelheid van 130 kilometer per uur. Ook onderwerpen zoals sociaal rijgedrag zullen worden besproken.


Het nieuwe rijonderwijs wordt opgedeeld in vier fasen, waarbij elke fase complexere verkeerssituaties behandelt.


Zowel het theorie- als het praktijkexamen blijven bestaan, maar verschillende betrokken partijen zullen adviseren of het examenaanbod moet worden uitgebreid, zoals het CBR en de rijschoolbranche.


De eisen voor rijinstructeurs worden eveneens aangescherpt; zij moeten voortaan een opleiding volgen bij een erkend opleidingsinstituut om hun bevoegdheid te behouden.

Extra kosten zullen ontstaan door de voorgestelde wijzigingen, waarschijnlijk zullen deze betaald moeten worden door consumenten, rijscholen en rijinstructeurs. Momenteel wordt onderzocht hoe de kosten gelijk kunnen blijven voor leerlingen.

Het ministerie hoopt door deze maatregelen de rijopleiding te verbeteren en de verkeersveiligheid voor beginnende bestuurders te verhogen.

1. Uiteraard moeten leerlingen meer betalen voor de lessen.
2. Door deze wijzigingen zal de consument meer moeten betalen.
3. Deze veranderingen kosten veel geld en wie mag dat betalen…
4. Nog even en dan zijn rijlessen helemaal niet meer te betalen.
5. Het behalen van je rijbewijs wordt duurder en duurder!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven