Prinses Laurentien voelt zich machteloos door ophef over haar aanpak van toeslagen

WhatsApp Image 2024 05 31 at 201952 1jpg

De ophef rond haar voorstel om de afhandeling van het toeslagenschandaal te versnellen, heeft Prinses Laurentien diep geraakt.

Haar bedachte methode van Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) wordt besproken in een videoboodschap door de vrouw van prins Constantijn. Ze heeft deze methode voorgesteld om getroffen ouders sneller en effectiever te ondersteunen.

Laurentien benadrukt dat hoewel deze aanpak hogere kosten met zich meebrengt, het een noodzakelijke alternatieve methode is.

Laurentien deelde haar gevoelens in een meer dan dertien minuten durende videoboodschap en zei: “De ophef is vervelend en raakt ons, raakt mij en raakt ook iets fundamenteels.”

”Het polariseren, het napraten zonder feiten en het uit het oog verliezen van de mensen om wie het gaat. Als er iets is waar ik, waar wij niet voor staan, dan is dat het wel.”


In de Tweede Kamer gaf demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) aan dat er nog aanpassingen nodig zijn aan de methode om deze navolgbaar en uitlegbaar te maken.


Laurentien wil duidelijkheid bieden met haar boodschap, vooral aan de getroffen ouders, door de SGH-methode toe te lichten.


Volgens Laurentien is de methode van SGH goed uitlegbaar: “Hoe verwoestender het effect van de onterechte terugvorderingen, hoe hoger het schadebedrag, want hoe meer leed en letsel er is geweest.”


Staatssecretaris De Vries erkent de vooruitgang die de stichting van Laurentien heeft geboekt: “Er is een pilot uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, waarbij 300 vaststellingsovereenkomsten met gedupeerde ouders zijn afgesloten.”

”Er wordt waardering uitgesproken voor de route, aanpak en tevredenheid van de ouders, met aangewezen verbeterpunten die momenteel worden aangepakt. Het streven is om in overleg met SGH afspraken te maken, met de intentie om dit voort te zetten.”

Laurentien uit moeite met de impact van de discussie die de ‘essentie van de pijn’ benadrukt die veel toeslagenouders hebben ervaren.

“Het is opnieuw die machteloosheid, het verlies van controle, anderen die beslissingen voor je nemen, onduidelijkheid, onzekerheid en littekens die weer worden opengekrabd,” verklaart ze.

De prinses blijft vertrouwen houden in de voortzetting van de methode. “Onze inzet blijft onverminderd gericht op het herstel van jou en alle erkende gedupeerde ouders.”


Een commissie die onderzoek uitvoerde naar de toeslagenaffaire, heeft vastgesteld dat duizenden mensen onschuldig getroffen zijn.


1. De prinses zal haar steun betuigen aan alle gedupeerden!
2. Vol vertrouwen vervolgt de prinses haar inzet.
3. ‘Opnieuw wordt de machteloosheid en het verlies van controle ervaren’
4. Via een videoboodschap spreekt ze haar steun uit
5. De boodschap in haar video is duidelijk!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven