Wie wordt de nieuwe baas van Nederland? Geert Wilders heeft iemand in gedachten en heeft diegene al benaderd!

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

De toekomstige premier van Nederland blijft hét onderwerp van gesprek. De identiteit van deze persoon blijft vooralsnog een mysterie.

De grootste partijleider, Geert Wilders, heeft al stappen ondernomen richting iemand voor de functie van premier. Deze ontwikkeling zal naar verwachting vóór 15 mei worden toegelicht door de informateurs.

De rol van premier werd benadrukt door VVD-leider Dilan Yesilgöz bij haar aankomst in de Tweede Kamer: “De premier vertegenwoordigt niet alleen ons land, maar is ook een sleutelfiguur in ons bestuur.”

Volgens zowel Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC, speelt de keuze voor de nieuwe premier een cruciale rol in het formatieproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Daarentegen heeft BBB-leider Caroline van der Plas een andere kijk op deze kwestie; zij .

Een mening over de formatie is dat eerst moet worden gefocust op het bereiken van een akkoord, waarna pas de discussie over de “poppetjes” zou moeten volgen.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recent heeft Wilders verklaard dat hij al iemand op het oog heeft voor de positie van premier en heeft deze kandidaat ook al benaderd.

Hij heeft aangegeven dat het onprofessioneel zou zijn als hij dat nog niet had gedaan en heeft het “raar” genoemd als hij nog geen gesprek met deze persoon zou hebben gehad.

Hij houdt voorlopig de identiteit van de kandidaat geheim en heeft ook de andere partijen in de formatie nog niet ingelicht.

In Nederland, waar de premier niet direct wordt gekozen, is het gebruikelijk dat de leider van de grootste partij premier wordt.

Kort na de verkiezingen wordt meestal duidelijk wie de rol zal vervullen. Wilders stuit echter op weerstand tegen zijn eventuele premierschap.

Yesilgöz heeft aangegeven dat ze niet onder een premierschap van Wilders wil werken, vanwege haar opvatting dat de premier verbindend moet zijn en Nederland internationaal moet vertegenwoordigen – iets wat zij Wilders niet ziet doen.

Omtzigt heeft aangegeven dat de ideologische kloof tussen zijn partij NSC en de PVV te breed is voor een kabinet onder leiding van Wilders. Van der Plas heeft geen bezwaren kenbaar gemaakt.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Deze twistpunten hebben geleid tot het besluit van de vier partijleiders om gedurende de komende regeringsperiode in de Tweede Kamer te blijven.

Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven