Nieuw onderzoek: Experts leggen uit waarom slapen op je rechterzij niet goed is!

rz 1jpg

Recent onderzoek benadrukt de impact van slaapposities op de gezondheid van zijslapers.

Slapen op je rechterzij kan op zowel korte als lange termijn aanzienlijke gezondheidsklachten veroorzaken.

Daarom wordt ten zeerste aangeraden om op je linkerzij te slapen. Hier zijn enkele voordelen van deze slaappositie:

Als je op je linkerzij slaapt, wordt de bloedsomloop in je lichaam verbeterd doordat de aorta vanaf het hart naar links buigt om naar de buik te gaan.

In tegenstelling tot het liggen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, stroomt het in deze positie gemakkelijker naar beneden.

Als je kort voor het slapen hebt gegeten, is het raadzaam om op je linkerzij te liggen. Dit is gunstig voor de spijsvertering, aangezien de maag in een natuurlijke positie ligt.

Dit bevordert de afscheiding van enzymen uit de alvleesklier, wat leidt tot een betere vertering van voedsel en het voorkomen van maagkrampen.

De positie van de maag heeft niet alleen invloed op de spijsvertering, maar kan ook brandend maagzuur verminderen doordat de maag de zuurterugvloeiing beter kan reguleren.

Omdat de milt aan de linkerkant van het lichaam zit, wordt het bloed beter gefilterd en werkt het lymfesysteem optimaal wanneer je op je linkerzij ligt, waardoor vloeistoffen gemakkelijker naar de milt worden geleid.

Gezien al deze voordelen, is het de moeite waard om eens op je linkerzij te proberen te gaan liggen! Als zijslaper is het belangrijk om een neksteunkussen te gebruiken, omdat een hoofdkussen zonder neksteun nekklachten kan veroorzaken.

Als je gewend bent om op je rechterzij te slapen, kan het lastig zijn om deze gewoonte te veranderen. Probeer eens op je linkerzij te slapen met een kussen in je rug om te voorkomen dat je tijdens je slaap terugdraait naar rechts.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven