Prijzen parkeervergunningen gaan omhoog

par 1jpg

Een toenemende trend is te zien in de prijzen voor parkeervergunningen in verschillende Nederlandse gemeenten, vooral voor bewoners die een vergunning nodig hebben vlakbij hun huis.


Volgens recent onderzoek van het ANP zijn de kosten van parkeervergunningen sinds 2021 gestegen in zes van de tien onderzochte steden met parkeervergunningzones.


Uit het onderzoek blijkt dat van de 342 onderzochte gemeenten er momenteel 147 zijn waar minstens één zone een parkeervergunning vereist, en dat de prijzen variëren.


In Heerenveen bijvoorbeeld is de prijs voor parkeren aanzienlijk gestegen. Bewoners in het centrum van de stad zagen de kosten voor een parkeervergunning stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, wat neerkomt op meer dan een verdubbeling.


De gemeente verantwoordt deze prijsstijging door te vermelden dat er in voorgaande jaren geen aanpassingen zijn doorgevoerd en dat dit jaar is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


Er zijn verschillende gemeenten in Nederland waar de prijzen voor parkeervergunningen aanzienlijk zijn gestegen. Zo zijn er grote prijsstijgingen te zien in Nijkerk, Lochem, Rijswijk, Den Haag en Gouda.


De hoogste prijs voor een parkeervergunning in Nederland is te vinden in Amsterdam. Binnen de Singel betalen bewoners dit jaar €630, een stijging van 11% ten opzichte van €568 in 2021.


Utrecht volgt Amsterdam op als een van de duurdere steden voor parkeervergunningen, met €615. In Groningen en Den Bosch betalen centrumbewoners respectievelijk €370 en €368 voor hun parkeervergunningen.


In veel Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor inwoners die een parkeervergunning nodig hebben dicht…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven