Deskundigen waarschuwen: Weglopen van je kind helpt niet!

wegl 1jpg

Veel ouders streven ernaar hun kinderen zo goed mogelijk op te voeden, maar als mensen maken we allemaal fouten. Opvoedkundigen benadrukken dat een veelgebruikte zin die ouders tegen hun kinderen zeggen, beter vermeden kan worden.


Wanneer je als ouder besluit om met je kind naar huis te gaan vanuit de speeltuin, het zwembad, het park of ergens anders, zeg je: “Het is tijd om te gaan.”


Indien je kind jou negeert en rustig door blijft spelen, zijn hier negen tips om te helpen wanneer kinderen ‘verwend gedrag’ vertonen.


Soms kiezen ouders ervoor om weg te lopen wanneer ze in zo’n situatie zitten. Hoewel je kind je nog steeds negeert, kijkt hij af en toe op om te checken of je er nog bent.


Op dat moment roep je: “Oké doei! Dan ga ik alleen naar huis,” en begin je weg te lopen. Vaak is dit het punt waarop kinderen “nee!” roepen en achter je aan komen rennen.


Ouders ervaren vaak dit moment. Experts benadrukken tegen HuffPost dat het vermijden van deze aanpak als ouder de beste keuze is, ondanks dat het op korte termijn effectief lijkt te zijn.

Deze benadering werkt voornamelijk goed bij jongere kinderen, terwijl oudere kinderen of tieners waarschijnlijk al begrijpen dat ze niet echt worden achtergelaten door hun ouders.

Volgens opvoedkundige Tovah Klein hebben peuters en kleuters geen besef van tijd en leven ze in het moment, zonder te begrijpen dat er andere verantwoordelijkheden zijn zoals het ophalen van een broer of zus, koken, of bedtijd. “Hun focus ligt op hun huidige activiteit.”

Volgens opvoedkundigen Deena Margolin en Kirstin Gallant is het normaal dat peuters af en toe niet luisteren of dwarsliggen.

“Onthoud dat de peuter niet ‘slecht’ of manipulatief is. Het streven naar onafhankelijkheid en het verkennen van grenzen maakt deel uit van hun ontwikkeling en wijst op een gezonde groei.”

Volgens Klein is weglopen een verleidelijke strategie voor kinderen, vanwege de angst die het oproept. Hierdoor rennen kinderen vaak achter hun ouder aan op deze leeftijd, omdat geen enkel kind achtergelaten wil worden.

Als een ouder de indruk wekt dat hij of zij zonder het kind zou vertrekken, kan dit het kind het gevoel geven dat het in de steek gelaten kan worden bij ongehoorzaamheid.

Margolin en Gallant wijzen erop dat een goede basis tussen ouder en kind is dat ouders altijd onvoorwaardelijk voor hun kinderen zullen zorgen, in tegenstelling tot de wegloop-methode die op de lange termijn schadelijk kan zijn. Kinderen hebben vertrouwen nodig om op te groeien tot zelfverzekerde individuen.

Zelfs in moeilijke tijden is het belangrijk om kinderen te laten zien dat liefde en veiligheid onvoorwaardelijk zijn, in plaats van voorwaarden te stellen aan deze basisbehoeften.

Volgens Gallant en Margolin kan dit leiden tot een lage eigenwaarde, schaamtegevoelens en een patroon van gehoorzaamheid ter wille van het veiligstellen van liefde.

Bron: Metronieuws

1. Zeer herkenbaar! Het is iets waar ik nooit eerder aan gedacht heb.
2. Deze methode is voor veel ouders bekend.
3. Ik was me er niet van bewust dat dit de mogelijke gevolgen zijn.
4. Het is zeker iets om over na te denken!
5. Ik heb deze methode vaak gebruikt, als ik dit maar eerder had geweten…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven