Deze fout maken we allemaal wanneer we onze kleding drogen: Niet meer doen dus!

Deze fout maken we allemaal wanneer we onze kleding drogen: Niet meer doen dus!

Veel mensen drogen hun wasgoed binnenshuis, maar recent onderzoek toont aan dat dit misschien niet zo goed is voor de gezondheid als gedacht.

Automatische concepten

Wasgoed dat binnenshuis wordt opgehangen, kan namelijk tot wel twee liter vocht per kamer genereren, wat vervelende gevolgen kan hebben.

Het overmatige vocht van binnenshuis gedroogd wasgoed zorgt voor ideale omstandigheden voor schimmelgroei en een toename van huisstofmijtpopulaties.

Vooral voor mensen met allergieën zoals hooikoorts en astma kan dit laatste zorgwekkend zijn.

In dit artikel zullen we uitgebreider ingaan op dit onderwerp en praktische tips delen voor het drogen van wasgoed.

Huisstofmijt is een veelvoorkomend allergeen dat vaak in huisstof wordt aangetroffen. Deze microscopische insecten vermenigvuldigen zich snel, vooral in vochtige omgevingen, wat allergische symptomen kan veroorzaken.

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen risico’s vanwege schimmel- en mijtgroei in wasgoed

Om dit risico te minimaliseren, is het verstandig om wasgoed buiten te drogen, waar natuurlijke elementen zoals zon en wind vocht kunnen helpen verwijderen

Het drogen van wasgoed buiten heeft niet alleen voordelen voor het voorkomen van schimmel- en mijtgroei, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving in het algemeen, iets wat we allemaal nastreven


Als je geen tuin of balkon hebt en binnen moet drogen, moet je er wel voor zorgen dat de ruimte goed geventileerd is.


Het helpt bijvoorbeeld om een raam open te zetten. Een andere optie is het gebruik van een luchtontvochtiger om de vochtigheidsgraad te verminderen.


Naast het vermijden van binnenshuis drogen, zijn er ook algemene tips voor het verzorgen van je wasgoed die je kunt overwegen.

Droog bijvoorbeeld witte kleding in direct zonlicht om ze nog witter te maken, maar zorg ervoor dat je de was op tijd weghaalt om schade door de zon aan de weefselvezels te voorkomen.

Hang broeken handig op aan de broekspijpen, omdat het gewicht van de broek kan helpen om kreukels glad te strijken.

Voor zwaardere kledingstukken zoals jassen is het raadzaam om ze op twee kleerhangers te hangen om vervorming te voorkomen.

Scroll naar boven