Laatste kans: Kijk vanavond naar het noorderlicht in Nederlandse gebieden!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Deze avond is er in bepaalde gebieden van onze provincie de kans om het noorderlicht te aanschouwen, een bijzonder fenomeen dat dit weekend erg goed zichtbaar was.

Volgens lokale bronnen was het twintig jaar geleden voor het laatst zo goed zichtbaar. Op sociale media circuleerden betoverende foto’s van een hemel in diverse kleurschakeringen, zoals groen, roze, paars, blauw en geel.

Dit is een zeldzame gelegenheid, aangezien het noorderlicht meestal alleen te bewonderen is in verre noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die de afgelopen nachten andere plannen hadden, is er vanavond nog een mogelijkheid om dit prachtige natuurverschijnsel te bekijken.

Floris Lafeber, een meteoroloog.

Volgens Weeronline zal het spektakel van vanavond niet zo intens zijn als de voorgaande dagen, verklaart Lafeber en voegt eraan toe dat “de piek is echt wel geweest, na vannacht is het zo goed als voorbij.”

Lafeber adviseert om voor de beste ervaring richting de kust of het Waddengebied te gaan, waar het verschijnsel naar verwachting het meest spectaculair zal zijn, op voorwaarde dat de lucht helder is en er weinig lichtvervuiling is.

De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht in de afgelopen dagen is te danken aan de sterkste zonnestorm in meer dan twintig jaar, samen met heldere, donkere nachten, wat ideale omstandigheden zijn voor dit natuurlijke spektakel.

Hoewel Lafeber aangeeft dat het noorderlicht een paar dagen van tevoren voorspelbaar is, benadrukt hij dat een vertoning zoals onlangs gezien waarschijnlijk niet snel weer zal gebeuren.

De meteoroloog concludeert: “Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer.”

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven