Vrouwen die ’s nachts vaak moeten plassen, kunnen hierdoor worden veroorzaakt.

blaasjpg

Verwarring tussen het blaaspijnsyndroom en blaasontsteking is begrijpelijk vanwege overeenkomstige symptomen.

In tegenstelling tot een blaasontsteking wordt blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en reageert het niet op antibiotica.

De ontsteking van de blaaswand bij dit syndroom kan worden veroorzaakt door diverse factoren, zoals virale infecties, chirurgie, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Hoewel stress niet de directe oorzaak is, kan het wel de symptomen verergeren.

Opmerkelijk is dat hormonale schommelingen, zoals een afname van oestrogeen tijdens de menopauze, ook een rol kunnen spelen.

Deze hormonale veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en de kans op blaasontsteking toeneemt.

Ervaart ongeveer 20% van de vrouwen boven de 65 jaar regelmatig blaasontstekingen. Deze hormonale veranderingen kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan of verergeren van blaaspijnsyndroom.

De diversiteit aan symptomen van het blaaspijnsyndroom kan aanzienlijke belemmeringen veroorzaken in het dagelijks leven.

Veelvoorkomende problemen zijn onder andere een frequent aandrang om te plassen, zelfs ’s nachts, pijn in de onderbuik die zich uitstrekt naar de rug, lies en zijkant, en pijn rondom de vagina.

Deze pijn kan intenser worden vóór de menstruatie en meestal erger worden naarmate de blaas voller raakt, hoewel plassen vaak tijdelijke verlichting kan bieden.

De behandelingsopties variëren en zijn afhankelijk van de individuele situatie van de patiënt. Mogelijke behandelingen omvatten medicatie zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, en in het geval van menopauze-geïnduceerd blaaspijnsyndroom kan plaatselijke oestrogeenvervanging soms verlichting brengen.

Om het blaaspijnsyndroom te verlichten, wordt geadviseerd

Om bepaalde irriterende stoffen te vermijden.


Dan aan scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.


Een beter begrip van blaaspijnsyndroom en de beschikbare behandelingen, evenals preventieve maatregelen die genomen kunnen worden om de symptomen te beheersen, worden hierdoor geboden.


Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven