Natuurlijke methode om een overvloed aan slakken in je tuin te stoppen!

ns 1jpg

Op dit moment worden tuiniers geconfronteerd met een ongewenste toestroom van naaktslakken. Deze slijmerige indringers vormen een uitdaging voor liefhebbers van tuinieren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat deze slijmerige bezoekers jouw tuin links laten liggen? In dit artikel presenteren we de oplossing.

Een belangrijke vraag is waarom er momenteel zo veel naaktslakken verschijnen. Dit fenomeen is direct gerelateerd aan het voortdurende natte weer.

Al wekenlang regent het veel, en naaktslakken gedijen goed in deze vochtige omstandigheden. Daarnaast zijn de planten in jouw tuin een ware traktatie voor hen.

Zoals de Volkstuinvereniging IJlst constateert: “Ze zijn er niet alleen ’s ochtends. Er zijn er nu zoveel dat ze ook overdag ronddwalen,” volgens de vereniging.

De grote vraag is natuurlijk: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve

Er is een oplossing gevonden en tot op heden heeft ze nog geen enkele slak gezien. Maar hoe kan dat?


Volgens Greutink is dit te danken aan haar manier van tuinieren, die gebaseerd is op permacultuur. Ze zegt: “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”


In de onomgewoelde grond leven insecten die slakken en hun eitjes consumeren. Het resultaat hiervan is minder slakken, of zelfs helemaal geen.


In haar tuin heeft Vera ook een vijver met kikkers en een egel die ook helpen bij het beheersen van de slakkenpopulatie.


Bovendien gebruikt ze organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel om de grond te bedekken. Ondanks het feit dat dit misschien duur klinkt, is het dat eigenlijk niet.


“Naarmate je deze methode van tuinieren langer toepast, zul je zien dat er steeds minder slakken zijn,” legt Greutink uit. Maar het resultaat is niet onmiddellijk merkbaar.

Volgens de expert, is het belangrijk om te focussen op het in balans brengen van de omgeving, in plaats van het verwijderen van naaktslakken. Zo verbetert de situatie na verloop van tijd.

Met de juiste methodes kun je een gezonde en gebalanceerde leefomgeving voor zowel planten als dieren in je tuin behouden en tegelijkertijd naaktslakken bestrijden.

1. Het stoppen van bepaalde handelingen kan helpen om de overlast van naaktslakken te verminderen.
2. We kunnen per ongeluk de omgeving aantrekkelijk maken voor naaktslakken.
3. Effectieve oplossingen zijn vaak eenvoudig en kosten weinig.
4. Het uitvoeren van deze acties kan de aanwezigheid van grote aantallen slakken verminderen.
5. Het lijkt een direct toepasbare methode om uit te proberen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven