Twee spannende dagen voor weermensen: regenbuien, waarschuwingen en overstromingen!

re 1jpg

Volgens meteoroloog Thijs Smink van Buienradar worden vandaag stevige buien verwacht in het noorden en westen van het land.

Code geel is afgegeven door het KNMI voor deze regio’s, en morgen zal dit gelden voor een groot deel van het zuiden en midden van Nederland.

Deze onvoorspelbare buien, die ook wel popcornbuien worden genoemd, kunnen plotseling ontstaan en zijn lastig te voorspellen.

“Wanneer ze zich boven je bevinden, kun je te maken krijgen met regen, onweer, kleine hagelstenen van 0,5 tot 1 cm en windstoten van ongeveer 60 km/u,” aldus Smink.

Vandaag zal de temperatuur stijgen tot ongeveer 21 graden. Volgens Smink wordt morgen een boeiende dag voor meteorologen.

De dag zal starten met drukkend warme lucht uit het oosten, en de temperatuur zal oplopen tot ongeveer 24 graden.

Naar verwachting zullen buien vanuit het zuiden over het land trekken vanaf de middag tot in de avond. Dit begint in Limburg en zal gedurende de nacht naar het noorden verplaatsen.

“Morgenavond is er waarschijnlijk plaatselijk wateroverlast,” waarschuwt Smink. “Er valt regen, onweer, hagel en windstoten van 60 kilometer per uur, maar dan allemaal wat intenser dan vandaag.”

De buien zullen langer aanhouden en er kan regionaal zo’n 40 millimeter regen vallen. “Dat is veel, aangezien gemiddeld in de hele maand mei zo’n 55 millimeter valt.”

“In het noorden was het tot nu toe vrij droog, maar op sommige plekken in het zuiden is al 110 tot 120 millimeter gevallen. De kans op wateroverlast is daar het grootst omdat de grond al verzadigd is.”

Smink voorspelt dat woensdag een grijze en koelere dag wordt met mogelijk nog steeds wat regen. Echter, donderdag zal de zon van tijd tot tijd schijnen en zal het ongeveer 20 graden worden.

1. Dit voorspelt weinig goeds
2. Deze regio’s gaan het zwaar krijgen
3. Belangrijk om hier rekening mee te houden
4. Vooral morgen wordt het een interessante dag
5. Mag toch hopen dat het ons land even overslaat

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven