Heb je deze klachten? Dan zit je misschien in de overgang!

menojpg

De menopauze is steeds meer een onderwerp van gesprek, hoewel er nog veel onduidelijkheid heerst over de symptomen en tekenen ervan.

Inzicht verkrijgen in de indicaties dat de overgang is begonnen, kan lastig zijn vanwege de variabele leeftijd waarop dit optreedt.

Veel mensen verwarren de menopauze — het stoppen van de menstruatie — met de overgang — de fase ervoor.

Over het algemeen begint de overgang tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie afneemt.

De duur van deze fase varieert van 2 tot 10 jaar. Vaak ervaren vrouwen van ongeveer 45 jaar dat ze in de overgang zijn, zelfs als de symptomen nog mild zijn.

Als je twijfelt over de symptomen, is het raadzaam regelmatig een arts te raadplegen. Vraag je arts om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in wat je doormaakt.

Ernstige bloedingen dienen altijd geëvalueerd te worden door een medische professional, aangezien ze verschillende oorzaken kunnen hebben.

Hier zijn zeven indicaties die kunnen wijzen op de overgang: Opvliegers: Plotselinge opwarming van het lichaam, roodheid en zweten zijn tekenen van opvliegers, vaak getriggerd door stress of alcoholgebruik.

Nachtelijk zweten: Deze nachtelijke opwarming kan je slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: Hoofdpijn, hoewel minder bekend, is een veelvoorkomend symptoom tijdens de overgang. Stemmingswisselingen: Emotionele schommelingen, variërend van verdriet tot irritatie, kunnen plaatsvinden.

Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

Menstruatieveranderingen: Onregelmatige, bloedige afscheidingen of veranderingen in de menstruatiecyclus kunnen wijzen op de overgang.

Als je frequent of hevige menstruaties ervaart, kan dit een teken zijn van veranderingen in je lichaam. Een mogelijke bijwerking is een “afname in libido“.

  De periode van overgang is een uitdagende fase die zowel op fysiek als emotioneel vlak aandacht vraagt. Het is essentieel om een gezonde levensstijl te handhaven, voldoende rust te nemen en je ervaringen te delen.

  Zorg ervoor dat je voldoende voedsel met ijzer eet en blijf actief door te wandelen of te zwemmen, bijvoorbeeld.

  Als je nog andere symptomen ervaart die niet genoemd zijn, moedigen we je aan om deze te delen in een reactie op onze Facebookpagina.

  1. Deze tekenen laat je lichaam je zien!
  2. Het lichaam geeft deze signalen af!
  3. Toch handig om de symptomen te herkennen.
  4. Herken jij deze symptomen?
  5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!

  author avatar
  Mischa P.
  Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
  Scroll naar boven