Als frequente online shopper in Nederlandse webshops ben je vast bekend met iDeal, een betalingsmethode die een vaste positie heeft in het Nederlandse e-commerce landschap.
Toch staan er grote veranderingen op de planning voor iDeal. Dit alom bekende betalingssysteem zal binnenkort een metamorfose ondergaan. Hier volgt belangrijke informatie over deze ontwikkeling.
iDeal zag het levenslicht in 2004 dankzij de gezamenlijke inspanningen van grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.
Deze gezamenlijke inspanning resulteerde in de creatie van een uniforme betaalmethode die aanzienlijk bijdroeg aan de vereenvoudiging van online bankieren, een zeer gewaardeerde ontwikkeling gezien elke bank destijds nog zijn eigen systeem hanteerde.
Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 droegen de oprichtende banken het beheer over aan Currence.
Recentelijk is er een belangrijke wijziging aangekondigd: iDeal is overgenomen.
Onder invloed van het European Payments Initiative (EPI) staat iDeal op het punt van een grondige modernisering met jaarlijks meer dan een miljard verwerkte transacties. Volgens Daniel van Delft van Currence zal er in april een update plaatsvinden. Gebruikers kunnen dan een persoonlijk iDeal-profiel aanmaken om het afrekenproces te versnellen.
Dit profiel zal ook nieuwe functies ondersteunen zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen. Hoewel het nieuwe systeem belooft superveilig te zijn, zal iDeal vervangen worden door een nog nieuwer betaalsysteem.
Het EPI plant om later dit jaar in Frankrijk en Duitsland ‘Wero’ te lanceren, een systeem vergelijkbaar met Tikkie maar dan uitgebreider, inclusief opties voor overschrijvingen, achteraf betalen en pinbetalingen.
Er wordt bevestigd dat de overgang naar Wero zal plaatsvinden zodra alles in Nederland gereed is. Het nieuwe systeem zal naar verwachting een verbetering zijn ten opzichte van iDeal. Er zijn echter critici die speculeren dat deze verandering de weg zou kunnen vrijmaken voor een digitale euro.
Zal deze overgang de weg openen voor de digitale euro?