Geen huurverhogingen meer: Er kunnen nog nadelen zijn voor huurders!

hui 1jpg

Recentelijk zijn meerdere huurverhogingen door kantonrechters afgewezen vanwege mogelijke conflicten met Europese wetgeving.


Dit juridische besluit kan aanzienlijke financiële gevolgen hebben voor verhuurders van vrije sectorwoningen, die nu worden geconfronteerd met aanzienlijke verliezen. Maar wat betekent dit voor huurders?


De Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) benadrukt de potentiële gevolgen van deze rechterlijke beslissingen.


Op dit moment mogen verhuurders volgens de geldende regelgeving jaarlijks de huur verhogen met de inflatie, plus een extra toeslag.


De verplichting voor deze toeslag is echter een punt van discussie, aangezien kantonrechters van mening zijn dat dit kan leiden tot onduidelijke verschillen bij huurverhogingen, wat mogelijk in strijd is met Europese wetgeving.


Dit kan mogelijk resulteren in terugbetalingen aan huurders, hoewel dit nog niet definitief is. Verhuurders hebben beroep aangetekend en de Hoge Raad zal in de komende maanden een uitspraak doen over deze kwestie rondom huurverhogingen.

In het geval dat de Hoge Raad bepaalt dat huurders een te hoog bedrag hebben betaald, kunnen verhuurders mogelijk miljarden euro’s kwijtraken. Als zij volledig verliezen, kan het terug te betalen bedrag oplopen tot 6,4 miljard euro.

Als de inflatiecorrectie blijft bestaan maar de extra kosten niet, kan de schade maximaal 1,7 miljard euro bedragen.

Bovendien zou een verbod op toekomstige huurverhogingen tot 2040 kunnen leiden tot een verlies van 87,4 miljard euro aan potentiële huurinkomsten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De IVBN voorspelt dat de waarde van Nederlandse huurwoningen in de vrije sector met 24 tot 40 procent zou kunnen dalen.

Ondanks dat de uitspraken gunstig lijken voor huurders, waarschuwt IVBN-directeur Judith Norbart voor mogelijke negatieve gevolgen voor de samenleving.

Volgens een statement kan een mogelijke vernietiging van het huurverhogingsbeding gevolgen hebben voor maatschappelijke kapitaalverstrekkers, wat impact kan hebben op de bouw van nieuwe woningen. Het statement benadrukt:

De IVBN voorziet grote problemen als verhuurders enorme bedragen moeten terugbetalen. De IVBN waarschuwt voor mogelijke liquiditeitsproblemen en schade voor pensioendeelnemers in een dergelijk scenario. Een citaat van de IVBN luidt als volgt:

De gevolgen van een eventuele stagnatie in nieuwbouwprojecten als gevolg van verminderd investeringskapitaal worden benadrukt in een verklaring. Het citaat luidt:

1. Uitspraak rechters lijkt voordelig maar toch een waarschuwing! 2. Soms lijkt iets te mooi om waar te zijn. 3. Deze streep zorgt toch voor een bittere nasmaak… 4. Waar we alleen even geen rekening mee houden… 5. Ook hier zitten behoorlijke haken en ogen aan vast!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven