Op deze school krijgen leerlingen verplicht Arabische les: ‘We willen hun wereld groter maken.’
In Leuven heeft het Heilige-Drievuldigheidscollege een opmerkelijke stap gezet door Arabisch toe te voegen aan het lesprogramma voor het zesde jaar van de moderne talenrichting.
Deze informatie, recentelijk naar buiten gebracht via Mediahuis-kranten, sluit aan bij de bredere veranderingen in het voortgezet onderwijs, waar scholen meer autonomie krijgen om hun lesrooster zelf in te vullen.
De school heeft besloten om Arabisch op te nemen als onderdeel van deze vernieuwing. Deze beslissing komt voort uit de mogelijkheid om een andere benadering te hanteren voor het lesaanbod van moderne talen.
Terwijl voorheen vaste vakken als Latijn, economie of wiskunde werden gegeven, biedt de nieuwe structuur ruimte voor andere, meer onconventionele vakken.
Met deze aanpassing krijgen scholen de mogelijkheid om een divers programma aan te bieden dat studenten uitdaagt en voorbereidt op een continu veranderende wereld.
Volgens directeur Frank Baeyens van het Heilige-Drievuldigheidscollege,
Het doel is niet om de leerlingen vloeiend Arabisch te laten spreken, maar om hen kennis te laten maken met een compleet andere taal.
Volgens Baeyens, gaat het om het aanbieden van een taal die qua structuur, schrift en tekens compleet anders is, en die daarmee ook filosofisch en cultureel uitdagend is. Baeyens legt uit dat ze hun horizon willen verbreden.
Baeyens benadrukt dat de introductie van Arabisch niet alleen een intellectuele uitdaging is, maar ook maatschappelijk relevant is.
Volgens Baeyens kan het leren van een taal als Arabisch in een samenleving die steeds diverser wordt, helpen om culturele grenzen te overstijgen en bruggen te slaan tussen verschillende gemeenschappen.
Bovendien kan deze toevoeging waardevol zijn voor leerlingen die thuis Arabisch spreken, aangezien het onderwijs hen de kans biedt om de taal op een academisch niveau verder te ontwikkelen en in te zetten.
Baeyens hoopt ook dat de school een Arabisch sprekende leraar kan aanstellen, omdat het volgens hem fantastisch zou zijn.
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.