Kom niet meer bij van het lachen: De meest hilarische bloopers op de set van GTST!

WhatsApp Image 2024 04 12 at 162559 3jpg

Er is algemeen bekendheid dat Goede Tijden Slechte Tijden de meest bekende soapserie van Nederland is.

Maar waarom wordt zo’n dagelijks televisieprogramma, waar dramatische gebeurtenissen zich vaak snel opvolgen, eigenlijk een soapserie genoemd? Wat heeft het te maken met zeep?

Vanuit de Verenigde Staten zijn soapseries overgewaaid, waar ze bekend staan als soap operas.

In de jaren dertig van de vorige eeuw werd de eerste soap uitgezonden, maar niet op televisie, maar op de radio.

Procter & Gamble, een Amerikaanse zeepfabrikant, wilde zeepproducten promoten bij een breed publiek en kocht dagelijks vijftien minuten zendtijd in.

Vanaf de jaren vijftig werden de eerste soapseries ook op televisie uitgezonden, waarbij de afleveringen langer werden, tot ongeveer dertig minuten.

Voornamelijk zeepfabrikanten waren de grootste sponsors. In 1956 werden bekende soapseries zoals As the World Turns en The Edge of Night, beide geproduceerd door Procter & Gamble, voor het eerst op televisie uitgezonden.

Dit waren echter niet de enige soaps van het bedrijf. Procter & Gamble produceerde in het midden van de jaren vijftig maar liefst dertien series.

Joop van den Ende bracht de soapserie in de jaren negentig naar ons kleine Nederland.

De eerste aflevering van de eerste Nederlandse soapserie, Goede Tijden Slechte Tijden, werd uitgezonden op 1 oktober 1990 op RTL4.

Anders dan in Amerika, waar soaps meestal in de namiddag werden uitgezonden,Aan het begin van de avond werd de serie in Nederland uitgezonden.

Bij de Nederlandse versie van GTST, hoewel niet direct geproduceerd door een zeepfabrikant, werd het wel gezien als een echte soapserie.

Met focus op de gebeurtenissen van de inwoners van het fictieve plaatsje Meerdijk, trok de serie op het hoogtepunt dagelijks meer dan twee miljoen kijkers.

Tijdens de opnames zijn er wel eens hilarische bloopers en daarom is er een archief vol van.

Een kijkje achter de schermen nemen is altijd leuk, dus geniet van de bloopers in de onderstaande video!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven