Verkeerde spullen in het gootsteenkastje: Dit moet je niet doen!

gootjpg

Soms raken we ons kastje onder de gootsteen vol met schoonmaakmiddelen, doeken, borsteltjes en andere dingen die we even nergens anders kunnen laten.

Het kan lijken op een opslagplek voor van alles en nog wat, maar niet alle items zijn geschikt om daar te bewaren.

Je zou denken dat je alle schoonmaakmiddelen juist daar moet bewaren, dichtbij het water en netjes bij elkaar. Maar uit onderzoek blijkt dat dit niet altijd de beste keuze is.

Het is niet verstandig om chemische schoonmaakmiddelen zoals ammoniak of wasbenzine binnen bereik van kinderen of huisdieren te hebben, vooral niet vlak bij de grond. Als deze producten niet goed zijn afgesloten, kunnen ze reageren met andere middelen en irritatie veroorzaken bij aanraking. Het is beter om ze op een hoger gelegen plek te bewaren of in een schuur of berging.

Ook producten die gemakkelijk vlam kunnen vatten, zoals lucifers of aanstekers, moeten buiten het bereik van kinderen worden gehouden en op een veilige plaats worden opgeborgen.

In het kastje onder de gootsteen horen geen voorwerpen die gevaar kunnen opleveren, zoals spuitbussen en verfpotten. Dit kastje is meestal vlakbij het fornuis en bij gas koken kan dit riskant zijn, gezien de mogelijkheid van brand.

Een ander punt om in gedachten te houden is dat dit kastje direct onder waterleidingen staat. Bij een lekkage kan er water in het kastje terechtkomen.

Als je bijvoorbeeld toiletpapier of keukenrollen bewaart, is dit niet ideaal. Deze items kun je beter in een voorraadkast bewaren.

Hetzelfde geldt voor elektrische apparaten. Hoewel het handig lijkt om bijvoorbeeld je broodrooster of tostiapparaat daar op te bergen, kan vocht leiden tot roestvorming.

Dit kan gevaarlijk zijn bij gebruik en kan zelfs leiden tot brandgevaar, zonder zelfs de schade door mogelijke lekkages te vermelden.

Indien huisdieren het kastje kunnen bereiken en het deurtje open kunnen maken, bestaat de mogelijkheid dat ze blootgesteld worden aan potentieel gevaarlijke producten door eraan te likken of te ruiken.

Het is aan te raden om aantrekkelijke dierensnacks, zoals zelfgemaakte hondenkoekjes, op een hogere plek te bewaren en de chemische schoonmaakmiddelen elders te bewaren, bijvoorbeeld in een schuur of berging.

Het opslaan van dierenvoeding in dit kastje wordt ook afgeraden, omdat de schoonmaakmiddelen het voedsel kunnen beïnvloeden en de geuren zich niet goed vermengen. Het is dus verstandiger om dierenvoeding op een afgesloten locatie te bewaren.

Hoewel het lijkt alsof het beter is om het kastje leeg te laten, is dat niet noodzakelijk.

Belangrijke dagelijkse benodigdheden zoals afwasmiddel, vaatwastabletten, schoonmaakdoekjes en de afwasborstel kunnen veilig in dit kastje worden opgeborgen.

Om incidenten te voorkomen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met gevaarlijke stoffen en vloeistoffen en ervoor te zorgen dat deze goed zijn opgeborgen.

1. Moet eerlijk toegeven… Ook ik doe het dus helemaal fout.
2. Wat niet in het kastje hoort te staan, heb ik dus wel staan.
3. Nooit bij stil gestaan om heel eerlijk te zijn.
4. Benieuwd of jij het ook fout doet…?
5. Beste lijst van wat niet in het gootsteenkastje hoort!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven