Wat velen niet weten: In deze gemeentes mag je niet je auto wassen op straat of op de inrit

wass1jpg

In Nederland zijn er diverse regels die burgers moeten volgen, variërend van gebruikelijke voorschriften tot verrassende regels.

In sommige gemeenten is het bijvoorbeeld verboden om je auto te wassen op je oprit.

Op zonnige dagen pakken veel mensen een emmer en spons om hun auto schoon te maken, meestal met wat muziek op de achtergrond.

Niet iedereen is zich er echter van bewust dat dit niet overal is toegestaan.

Uit ons onderzoek blijkt dat regelgeving met betrekking tot autowassen niet uniform is en dat gemeenten hier zelf over beslissen vanwege hun verantwoordelijkheid voor het straatbeheer.

Deze regels verschillen per gemeente, vergelijkbaar met stoepkrijtregels. Om te weten of je in jouw gemeente je auto mag wassen op de oprit of op straat, moet je de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) raadplegen, die beschikbaar is op de website van je gemeente.

Maar waarom zou een gemeente het autowassen op straat verbieden? Milieuoverwegingen spelen hierbij een rol.

De vuilresten en schoonmaakmiddelen van de auto kunnen in het riool terechtkomen.

In gemeenten met gescheiden riolen wordt huishoudelijk en bedrijfsafvalwater naar zuiveringsinstallaties geleid, terwijl regenwater direct naar natuurlijke waterbronnen stroomt.

Als je je auto wast, kan verontreinigd water direct in de natuur belanden, wat schadelijk is voor het milieu.

Om deze reden hebben sommige gemeenten hoge boetes ingesteld voor het wassen van auto’s op straat of de oprit. Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot 440 euro.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven