Vanaf volgende maand zal in het populaire voetbalspel een nieuwe kleur kaart geïntroduceerd worden – de roze kaart. In dit artikel wordt de bedoeling van deze toevoeging uitgelegd.
Eerder waren er in het voetbal alleen geel en rood als kaartkleuren, maar er komt nu een derde kleur bij.
De roze kaart zal voor het eerst tijdens de Copa América te zien zijn en biedt trainers de mogelijkheid om een extra wissel toe te passen wanneer een speler een hoofdblessure oploopt.
Sinds teams vijf keer mogen wisselen per wedstrijd door de coronamaatregelen, wordt dit aantal met de roze kaart uitgebreid naar zes bij een hoofdblessure.
Indien een scheidsrechter de roze kaart toont, kan er een extra wissel plaatsvinden om de geblesseerde speler te vervangen, met als doel spelers beter te beschermen zoals bedoeld door FIFA.
Trainers die van deze mogelijkheid gebruik willen maken, moeten dit aangeven bij de arbitrage.
Na de blessure moet de speler naar de kleedkamer.
Soms staan Zuid-Amerikaanse voetballers bekend om dramatische valpartijen, waardoor de FIFA stappen heeft ondernomen om misbruik van de roze kaart te voorkomen.
Binnen 24 uur na het trekken van de kaart, moet de medische staf een formulier ondertekenen waarin de opgelopen blessure wordt bevestigd.
Dit wordt gedaan om ongepast gebruik tegen te gaan, hoewel volledige uitsluiting nooit mogelijk is.
Vanaf 21 juni zal de roze kaart voor het eerst gebruikt kunnen worden tijdens de aankomende Copa América.
Als het gebruik ervan beperkt blijft, zullen spelers minder kans hebben op hoofdblessures. Vanaf die datum kan de kaart dus worden toegepast indien nodig.
1.De reden waarom de FIFA deze maatregel gaat invoeren:
2. Uiteraard komen er wel scherpe regels bij kijken
3. Het doel van deze maatregel is om spelers beter te beschermen.
4. Bij deze wedstrijd zal de kaart voor het eerst ingezet kunnen worden.
5. Er zitten uiteraard haken en ogen aan vast!