Volgens experts moet je het snelwasprogramma op je wasmachine vermijden!

wasmjpg

De was doen is iets wat veel mensen niet graag doen, vooral als ze liever hun weekend anders zouden besteden. Maar de stapel wasgoed wacht niet en moet toch echt gedaan worden.

Wat als we je vertellen dat het doen van de was een vorm van zelfzorg kan zijn? Hoewel het snelwasprogramma van 15 minuten aantrekkelijk lijkt, is het gebruik ervan niet zo eenvoudig als het lijkt.

Sommige experts raden het gebruik zelfs volledig af. Waarom is dat? Laten we dat eens nader bekijken. Het snelwasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.

Echter, voor kleding met wijn- of olievlekken is dit programma niet effectief. Voor licht vervuilde kleding werkt het mogelijk wel, maar op het gebied van energiebesparing schiet het tekort.

Ondanks de korte duur van het programma, is er veel energie nodig voor de machine tijdens deze periode, wat uiteindelijk resulteert in een hoger energieverbruik.

Dit betekent dus geen besparing van geld en is ook niet milieuvriendelijk. Vergeet bovendien niet dat het beter is om je spijkerbroeken niet te vaak te wassen.

Als je het snelwasprogramma gebruikt omdat je weinig tijd hebt, kan dit je kleding beschadigen. Gelukkig hebben moderne wasmachines een handige functie waarmee je kunt instellen wanneer je wascyclus begint.

Een handige optie is om de was klaar te hebben zodra je thuiskomt van je werk. Doe de was, voeg wasmiddel toe, stel het programma in en kies de starttijd. Zo maak je je dag efficiënter.

Denk erover na om te investeren in een modernere wasmachine als je een ouder model hebt. Nieuwere modellen zijn vaak zuiniger en verbruiken minder water en energie. Voor energiebesparing met je huidige machine, sla het voorwasprogramma over.

Voor minder vuile kleding is het beter om de temperatuur op 30 of 40 graden in te stellen. Houd er echter rekening mee dat dit niet effectief is voor kleding met hardnekkige vlekken zoals wijnvlekken.

1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven