Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit België hebben elke week een goed gevuld budget voor hun huishouden. Het echtpaar geeft zo’n 562 euro per week uit.
Hun voorkeur gaat uit naar gezond eten en daarom brengen ze zelden een bezoek aan de supermarkt. “Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”
“We kopen ons eten lokaal, biologisch en volgens het seizoen. Ik ben duurzaamheidscoach in de horeca en ambassadeur van Food Winners.”
“We moedigen gezinnen aan om geen eten weg te gooien. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun aankopen weggooien? Dat is ontzettend veel.”
“Mensen denken vaak dat ons wekelijks bedrag voor eten hoog is. Ik kan je verzekeren dat er niets verspild wordt.”
Ze gaan wekelijks naar verschillende winkels, omdat ze vooral seizoensgebonden voedsel verkiezen.
”Het kopen van groenten bij een bio-boer is geweldig, want ze zijn daar zo mals en sappig,” zegt een van hen. “In supermarkten zijn ze al tien dagen eerder geoogst en worden ze vezelig en hard.”
”We halen ons brood alleen bij de bakker die het vers maakt. Voor vis gaan we naar de viswinkel en voor vlees naar de slager,” vertelt het koppel.
Zorg voor duurzaamheid en kwaliteit is voor Guido essentieel. ”Er komt geen rommel in ons huis. Zelfs geen conservenblik. We kopen enkel supervers voedsel,” benadrukt hij.
”Ik volg een opleiding wildplukken, waardoor ik vlierbloesems siroop kan maken. Dit helpt me ook aan kamille, geranium, rimpelrozen en lindebloesem,” vertelt een van hen.
”De planten gebruik ik graag voor thee of als smaakmakers in gerechten. We hebben ongeveer twintig verse kruiden in de tuin, zoals oregano, salie en rozemarijn,” voegt ze eraan toe.
In de keuken staat Trees, waar ze graag zegt: ”We zorgen ervoor dat vis en vlees goed verpakt zijn, zodat ze langer houdbaar blijven.”
”Er is zelfs een vacuümmachine in huis gehaald zodat ingrediënten erg lang bewaard kunnen worden, omdat ze zuurstofvrij verpakt zijn.”
”Sla wordt in een plastic zak in de koelkast bewaard om knapperig te blijven. Restjes zijn zeldzaam. Meestal worden deze gebruikt voor gemengde salades of gaan ze in soep. Als er groenten bijna over de houdbaarheidsdatum zijn, worden ze gebruikt voor een stoofpotje.”
”Ook is er onder de spoelbak een compostbakje en buiten staan twee compostvaten. De compost wordt vervolgens gebruikt voor planten en kruiden in de tuin.”
”Vroeger gebruikten we twee koelkasten, maar nu staat er één uit. Het is niet meer nodig.”
Guido en Trees genieten volop. ”Tijdens het weekend gaan we elke dag buiten de deur lunchen. Op zaterdag besteden we hier ongeveer 150 euro aan en op zondag ongeveer 200 euro.”
1. Duurzaamheid en kwaliteit krijgen veel aandacht…
2. Ze hebben een voorkeur voor seizoensgebonden voedsel…
3. Het bezoek aan de supermarkt is zeldzaam!
4. Er wordt niets weggegooid door dit paar…
5. Een aanzienlijk bedrag wordt wekelijks alleen aan eten besteed