Deskundigen waarschuwen: Meer kinderen halen geen zwemdiploma door hoge kosten van zwemlessen!

zwemles 1jpg

Er wordt gewaarschuwd door deskundigen dat door de toenemende kosten van zwemlessen steeds meer Nederlandse kinderen moeite hebben om hun zwemdiploma te behalen.

Vanwege de hoge tarieven stoppen veel kinderen met zwemlessen doordat hun ouders de verhoogde kosten niet meer kunnen of willen opbrengen.

Recent onderzoek door Nieuwsuur toont aan dat de prijzen van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Sinds 2018 zijn de kosten voor zwemles gemiddeld met bijna 30 procent gestegen. In bepaalde gemeenten kan dit zelfs oplopen tot 70 procent.

Ter vergelijking: de gemiddelde prijsstijging van producten en diensten in Nederland bedraagt 21 procent.

De kosten voor een zwemles bedragen nu gemiddeld 12 euro, in vergelijking tot 9 euro in het verleden. Voor het behalen van alleen het A-diploma zijn ongeveer zestig lessen nodig, wat ouders meer dan 700 euro kost.

“Het besluit om te stoppen met zwemlessen, ondanks het besef van de waarde ervan,” merkt Remco Hoekman op, directeur van het Mulier Instituut dat sportonderzoek uitvoert, in een interview met de NOS.

Dit signaal is verontrustend. “Het is van belang dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om de A-, B- en C-diploma’s te behalen.”

Volgens gegevens van het CBS is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6% in 2018 naar 13%.

Zwembaden wijten de toenemende kosten vooral aan de stijgende energietarieven, omdat het onderhoud van een zwembad warm en schoon te houden prijzig is.

Hoewel de overheid zwembaden in 2022 heeft gesteund met een noodfonds van 207 miljoen euro, blijven exploitanten problemen ondervinden. Naast stijgende energiekosten zijn de personeelskosten toegenomen en is er een tekort aan zweminstructeurs.

Ouders in sommige gemeenten kunnen financiële hulp krijgen voor de zwemlessen van hun kinderen via (sport)fondsen.

Volgens het Mulier Instituut is het zorgwekkend dat niet alle gemeenten in Nederland zo’n fonds hebben en dat niet alle ouders die hulp nodig hebben, ervan profiteren.

“De gemeenten moeten armoederegelingen breder toegankelijk maken zodat de ongelijkheid afneemt. Of je recht hebt op zo’n regeling moet niet bepaald worden door de plek waar je woont.”

1. Vandaag de dag ben je dit bedrag kwijt aan 1 zwemles!
2. Wat een bizarre stijging, voor velen niet meer haalbaar.
3. Dit is het gemiddelde bedrag voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemveiligheid is zo belangrijk maar gewoon niet meer te betalen!
5. Ik schrik van de prijsstijging. Niet normaal!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven