Let op voor diabetes: Herken deze 7 belangrijke symptomen!

diaba 1jpg

“Er komt straks een diabetesgolf op ons af als er nu niets wordt gedaan,” waarschuwt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat momenteel één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar prediabetes heeft.

Dit is een voorstadium van diabetes type 2 en veroorzaakt ongemerkt al schade aan het lichaam. Hier wordt uitgelegd hoe diabetes type 2 herkend kan worden.

Het fonds start een campagne tegen (pre)diabetes, inclusief een test om het risico te bepalen. Eerder heeft Metro al bericht over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, vergeleken met 1,1 miljoen in 2018. Bovendien zijn er nu 1,1 miljoen mensen met diabetes.

“Het aantal blijft groeien. Bijna duizend mensen krijgen wekelijks de diagnose diabetes type 2,” aldus Kinderartsen die ook steeds meer kinderen en jongeren met de ziekte of het voorstadium ervan zien.

Volgens Halbertsma is het aantal mensen met een hoog risico op diabetes alarmerend. Een onderzoek in Zuid-Limburg gedurende tien jaar toonde deze crisis aan.

Halbertsma concludeert uit het onderzoek dat binnen acht jaar 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2 ontwikkelt, wat neerkomt op zo’n 200.000 mensen in de leeftijdsgroep van 40 tot 75 jaar.

Diabetes type 1 is aangeboren, terwijl diabetes type 2 zich meestal op latere leeftijd ontwikkelt.

Volgens Thuisarts kan diabetes ontstaan doordat er te veel suiker in het bloed zit en de cellen niet goed reageren op insuline, het hormoon dat suiker van het bloed naar de cellen transporteert. Diabetes type 2 kan lange tijd onopgemerkt blijven, zonder symptomen. Mogelijke symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Langdurig onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen schade veroorzaken, wat kan leiden tot slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en slecht genezende wondjes. Als je deze symptomen herkent, is het raadzaam om een arts te raadplegen.


Je kunt via het Diabetes Fonds je risico op diabetes type 2 laten testen, aangezien veel mensen niet op de hoogte zijn van hun risico.


Mensen merken vaak lange tijd niets en denken dat ze gezond eten of te jong zijn. Een quote benadrukt het belang van bewustzijn: “Weten dat je risico loopt is cruciaal, ver voordat je de diagnose krijgt.”


Een quote van het fonds benadrukt het belang van vroegtijdige actie: “Op tijd erbij zijn, betekent de schade nog kunnen beperken en de ziekte mogelijk voorkomen.”


De organisatie weerlegt de gedachte dat het “prima te leven” is met diabetes en benadrukt de verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Dit omvat onder andere hart- en vaatziekten, nierproblemen en oogproblemen, aldus Halbertsma.


1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen!
2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2
3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde!
4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven