Waarom chips minder lekker is: ‘Ze hadden eerlijk moeten zijn’

chips 1jpg

De afgelopen tijd merken veel mensen op dat chips niet meer dezelfde smaak heeft als voorheen. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die de smaak heeft beïnvloed.

Maar wat is hiervan de reden? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, geeft het antwoord in een video op TikTok.

“Ik ben eindelijk tot de kern gekomen van het probleem met de chips,” begint Eke Bosman, ook wel bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem de smaak van veel chips minder is geworden. De hoofdoorzaak? De verminderde hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig gebruiken in hun producten.

Bosman wijst op de website van chipsfabrikant Lay’s waar het probleem wordt belicht. Fabrikanten hebben beduidend minder zout in hun producten opgenomen.

Recentelijk hebben we al uitgelegd waarom het lastig is om te stoppen na een paar chipjes. Mogelijk heb je opgemerkt dat de chips minder zout bevatten, en dat klopt.

Volgens de Snackspert heeft meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door. Er is een reden!” Dit zegt hij.

Verwijzend naar de Lay’s website, is er vermelding van het feit dat we te veel zout binnenkrijgen en dat ze daar iets aan willen doen. Daarom zien ze het als hun verantwoordelijkheid om hun steentje bij te dragen.”

“In 2024 verlagen wij nogmaals ons zoutpercentage met minimaal 25 procent in vergelijking met andere aardappelchips, terwijl we de heerlijke smaak behouden die je van ons gewend bent.”

Kritisch over de laatste zin van deze uitspraak, stelt Bosman zijn twijfels over het behouden van de volledige smaak bij het verlagen van het zoutpercentage. “Snap ik niet,” zegt hij.

De aanpassing geldt voor alle chipsmerken die onder moederbedrijf PepsiCo vallen, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Haal de chips uit het zoute badje en omschrijf gewoon eerlijk dat er minder zout in zit. Waarom moet het verzwegen worden dat de chips minder lekker zijn?”

”De Snackspert heeft aangegeven dat het beter is om gewoon transparant te zijn. Dus in plaats van vage termen als ‘nieuwe receptuur’, gewoon direct vertellen dat er minder zout in zit vanwege gezondheidsredenen,” zo luidt zijn advies.

@snackspert

Misschien is dit wel de oplossing 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt dit niet simpeler op de verpakking vermeld?
2. Het viel me ook al op dat er iets anders was met de smaak, nu begrijp ik het!
3. Het is echt jammer dat de waarheid niet gewoon verteld wordt.
4. Op deze manier voelen we ons allemaal beetgenomen.
5. Nu begrijp ik waarom chips wat minder zout smaakt!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven