Cashloze samenleving de toekomst: Dit betaal je nu voor geld opnemen uit de automaat!

geldau 1jpg

In een steeds meer gedigitaliseerde samenleving neemt het gebruik van contant geld af, waardoor weinig mensen nog cash bij zich hebben.


De voorkeur voor het gemak en de snelheid van contactloos betalen met pinpassen of smartphones groeit in het dagelijks leven.

Belgische Eddy neemt afscheid van zijn vrouw: Bankmedewerkers nemen hem te grazen!

Deze groeiende trend wordt versterkt doordat steeds meer locaties, zoals pretparken en geavanceerde supermarkten, alleen elektronische betalingen accepteren.

Consumentenbond waarschuwt klanten van deze drie supermarkten: Controleer je bon!

Niet iedereen verwelkomt deze verschuiving naar digitale betaalmethoden echter met open armen.


Met name ouderen, die de voorkeur geven aan contant geld, ervaren moeilijkheden door deze verandering.


Deze overgang heeft ook financiële gevolgen. Bijvoorbeeld, bij ABN AMRO brengt het opnemen van contant geld kosten met zich mee voor klanten.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Er wordt een tarief van 5 euro per transactie berekend, samen met een percentage van 0,5% van het opgenomen bedrag voor opnames boven de 17.500 euro per jaar.

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Dit betekent dat het opnemen van 1000 euro al snel 10 euro aan kosten met zich meebrengt. Voor studenten geldt deze regel al bij een jaarlijkse opname van 6000 euro.

Belgische Eddy neemt afscheid van zijn vrouw: Bankmedewerkers nemen hem te grazen!

Bij Rabobank zijn er ook kosten verbonden aan het opnemen van contant geld bij pinautomaten van andere aanbieders dan Geldmaat, waarbij een vast bedrag van 0,75 cent per opname wordt gerekend.


Sommige banken overwegen zelfs om slechts één gratis geldopname per dag toe te staan. Deze veranderingen laten een duidelijke trend zien:

contant geld uit de muur te trekken in 2024!

Het wordt steeds duurder om contant geld bij je te dragen, wat vooral voor bepaalde groepen in de samenleving nadelige gevolgen kan hebben.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven