Duizenden boetes verstuurd: Zo kom je erachter of jouw boete onterecht is!

cam 1jpg

Ervaring met het ontvangen van onterechte boetes is helaas voor velen niet vreemd. Benieuwd hoe vaak jij in werkelijkheid bezwaar heeft aangetekend tegen een boete?

Uit onderzoek van het tv-programma Kassa blijkt dat een aanzienlijk aantal bestuurders in Nederland onterechte parkeerboetes krijgt.

Kassa onthult dat lokale overheden vaak fouten maken. Zo ontving Rotterdam in 2023 maar liefst 100.000 bezwaarschriften, waarvan 75% gegrond werd verklaard.

In andere steden deden vergelijkbare problemen zich voor, wat suggereert dat minstens 75.000 boetes onterecht waren.

In Amsterdam bijvoorbeeld werden vorig jaar 95.000 bezwaren tegen parkeerboetes ingediend, waarbij 64% van de indieners gelijk kreeg.

In Den Haag werden meer dan 50.000 bezwaren ontvangen, waarvan 43% gegrond was.

Van Zwolle tot aan Breda, Zaanstad, Almere en Alphen aan de Rijn zijn soortgelijke problemen gemeld in steden door heel Nederland.

Programma Kassa wijst op scanauto’s als een belangrijke bron van fouten.

Soms ontvangen personen met een parkeervergunning onterecht boetes, en tijdens laad- en losmomenten kunnen kentekens onjuist geregistreerd worden als overtredingen.

Als je in een van de genoemde steden woont, is de kans dus meer dan 50% dat je in het gelijk wordt gesteld als je een parkeerboete ontvangt.

Het is daarom verstandig om grondig onderzoek te doen, vooral nu de kosten voor bekeuringen zijn gestegen. De procedure hiervoor staat vermeld op de boete zelf.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven