Bioloog verwacht veel muggen deze zomer: ‘Hou rekening met heel veel muggen’

mug 1jpg

Arnold van Vliet, bioloog en insectenkenner, waarschuwt voor een mogelijke muggenplaag van historische proporties die deze zomer voor veel overlast zou kunnen zorgen.


“We moeten serieus rekening houden met aanzienlijke aantallen,” zo stelt Van Vliet. De overvloed aan muggen wordt toegeschreven aan de weersomstandigheden van de afgelopen periode.


Door de vroege warmte en overvloedige neerslag zijn muggen eerder ontwaakt uit hun winterslaap en hebben ze zich in rap tempo vermenigvuldigd.


“De mug heeft tot dusver een uitstekend jaar gehad,” merkt Van Vliet op. Hij benadrukt dat de eerste generatie muggen al actief is, wat zeer ongebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, en dit voorspelt weinig goeds voor de rest van de zomer.


Volgens Van Vliet is er slechts één hoop om de muggenpopulatie onder controle te houden: een periode van extreme droogte dit voorjaar.


“Maar op dit moment ziet het daar niet naar uit. Dus we stevenen af op een zomer vol muggen.” Gelukkig hoeven we niet de hele zomer binnenshuis door te brengen.


Er zijn maatregelen die genomen kunnen worden om de overlast te verminderen volgens Van Vliet. Een eigen bijdrage aan het probleem is bijvoorbeeld het laten staan van waterbakjes in de tuin waar muggen hun eitjes in leggen.


“Het regelmatig legen van mogelijke broedplaatsen zoals bloempotten, bakjes en emmers voorkomt effectief de ontwikkeling van muggenlarven tot volwassen muggen. Op deze manier wordt de levenscyclus van de mug doorbroken.”


Van Vliet deelt dat hij verbaasd was toen hij ontdekte dat er tot wel 2.000 muggenlarven per liter water in een pot in zijn tuin zaten.


1. Dit zou wel eens een horrorzomer kunnen gaan worden.
2. De bioloog voorspelt helaas weinig goeds.
3. Er zijn stappen die we kunnen nemen om overlast te verminderen.
4. Volgens de bioloog stevenen we af op een zomer met heel veel muggen.
5. Van dit nieuws wordt je nou niet bepaald vrolijk.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven