5000 euro voor mensen die hun grote huurwoning ruilen voor een kleinere

vdjpg

Vanaf september kunnen huurders in Utrecht een subsidie van 5000 euro ontvangen als zij ervoor kiezen om een grote sociale huurwoning in te ruilen voor een kleiner exemplaar.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze regeling zal ook in andere gemeenten en provincies worden geïntroduceerd, omdat het vrijkomen van grote woningen bijdraagt aan het beschikbaar stellen van huizen voor starters.

De verhuissubsidies, die bekend staan onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, zijn gericht op het stimuleren van doorstroming op de (huur)woningmarkt.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar zal worden gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit bedrag is bedoeld om meer dan 80 huishoudens een subsidie te bieden van 3000 tot 5000 euro wanneer zij besluiten om hun grote huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Gemeenten zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en de stad Amsterdam hebben soortgelijke regelingen opgesteld.

Om de woonmarkt in Amsterdam te stimuleren, gelden bepaalde financiële compensaties voor huurders die besluiten te verhuizen. Bijvoorbeeld, een huurder die een woning met zeven kamers of meer verlaat kan tot 6200 euro ontvangen, terwijl bij een vierkamerwoning dit bedrag 4000 euro kan zijn.

Naar schatting hebben in het jaar 2022 in Amsterdam 152 personen hiervan gebruik gemaakt, wat heeft bijgedragen aan de beschikbaarheid van nieuwe huurwoningen in de stad.

In Gelderland is er een regeling waarbij senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro kunnen ontvangen als ze hun woning met minstens drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als onderdeel van een initiatief in Zaanstad kunnen 65-plussers 1000 euro subsidie ontvangen als zij hun huidige meergezinswoning verruilen voor een seniorenappartement.

Deze regelingen zijn opgezet met als doel doorstromers te stimuleren om hun huidige woning vrij te maken voor andere woningzoekenden, wat vervolgens een cascade van verhuizingen in gang kan zetten.

In Amersfoort leidde een evaluatie van een gelijkaardige subsidie tot het genereren van 100 extra verhuizingen in aanvulling op de 75 mensen die er al gebruik van maakten.

In Gelderland hebben zes verhuiscoaches actief de subsidie gepromoot, wat resulteerde in 840 mensen die ervan profiteerden. Dit creëerde 1680 beschikbare woningen voor nieuwe huurders.

Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO benadrukt dat gemeenten zich zouden moeten richten op ‘Empty nesters’, mensen die ruimte over hebben in hun woning doordat hun kinderen het huis uit zijn.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Door het kleiner laten wonen van deze groep kunnen er veel woningen beschikbaar komen zonder de noodzaak van grootschalige nieuwbouwprojecten.

“Ongeveer 2 miljoen 55-plussers wonen in een eengezins-koopwoning, en 700.000 van hen in een eengezins-huurwoning, dus de potentie is enorm,” aldus Hoetjes.

“Het kan een groot effect hebben op de woningmarkt als slechts een klein deel van deze doelgroep wordt overtuigd.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

1. In veel grote huurwoningen wonen ouderen waarvan de kinderen het huis uit zijn.
2. Dit kan ervoor zorgen dat ouders in een kleiner huis gaan wonen.
3. Op deze manier zullen er veel huizen beschikbaar komen.
4. Vooral gunstig voor jonge gezinnen.
5. Doorstromers maken zo ruimte vrij voor woningzoekenden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven