5000 euro voor mensen die grote sociale huurwoning verruilen voor kleinere!

vdjpg

In Utrecht wordt vanaf september een subsidie van 5000 euro aangeboden aan huurders die een grote sociale huurwoning verlaten ten gunste van een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Deze stimuleringsregeling wordt eveneens geïntroduceerd in andere gemeenten en provincies, vanwege het feit dat een doorstromer meerdere nieuwe woningen beschikbaar maakt, in tegenstelling tot starters.

De verhuissubsidies, die bekend staan onder verschillende namen zoals verhuispremie, doorstroomsubsidie of ‘Van Groot Naar Beter’, hebben als doel de doorstroom op de (huur)woningmarkt te stimuleren.

De gemeente Utrecht heeft aangekondigd dat er 250.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor een ‘verhuiskostenpremie’.

Dit geld is bestemd om meer dan 80 huishoudens een subsidie van 3000 tot 5000 euro toe te kennen als zij besluiten hun ruime huurwoning in te ruilen voor een kleiner appartement.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Steden zoals Den Haag en Zaanstad, de provincie Gelderland en Amsterdam hebben soortgelijke regelingen ingesteld.

Voorbeeld uit Amsterdam: Een huurder kan tot 6200 euro verdienen met het achterlaten van een woning met zeven kamers of meer en 4000 euro met een vierkamerwoning.

In Amsterdam maakten in 2022 152 mensen gebruik van een doorstroomregeling, wat resulteerde in veel nieuwe beschikbare huurwoningen.

In Gelderland kunnen senioren van 55 jaar en ouder een subsidie van 2000 euro krijgen als ze een woning met minstens drie slaapkamers inruilen voor een kleinere woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

In Zaanstad ontvangen 65-plussers een subsidie van 1000 euro wanneer ze een meergezinswoning verruilen voor een seniorenappartement.

Deze regelingen zijn ontworpen om doorstromers aan te moedigen hun oude woningen achter te laten voor andere woningzoekenden, waardoor een kettingreactie van verhuizingen ontstaat.

In Amersfoort werden volgens een evaluatie van een soortgelijke subsidie 100 extra verhuizingen gegenereerd, bovenop de 75 mensen die al gebruik hadden gemaakt van de regeling.

Zes verhuiscoaches in Gelderland hebben actief bekendheid gegeven aan de subsidie, wat resulteerde in 840 mensen die er gebruik van maakten. Hierdoor werden 1680 woningen vrijgemaakt voor nieuwe huurders.

Volgens Perry Hoetjes van onderzoeksbureau RIGO ligt de focus voor gemeenten op ‘Empty nesters’, mensen wiens kinderen het huis uit zijn en die kamers over hebben in hun huidige woning.

Afghaans gezin met 8 kinderen weigert villa: Onmenselijk om met het OV te reizen.

Als deze groep kleiner gaat wonen, zullen er veel woningen beschikbaar komen zonder dat grootschalige nieuwbouwprojecten nodig zijn.

“Het verleiden van een klein deel van de doelgroep kan een grote impact hebben op de woningmarkt.”

1. In vele grote huurwoningen wonen oudere mensen wiens kinderen al de deur uit zijn.
2. Dit bedrag moet ervoor zorgen dat empty nesters kleiner gaan wonen
3. Met deze manier komen er veel woningen beschikbaar
4. Vooral meer kans voor jonge gezinnen
5. Doorstromers maken zo hun woning vrij voor woningzoekenden!

Vanaf september kunnen Utrechtse huurders een subsidie van 5000 euro ontvangen als ze een grote sociale huurwoning inruilen voor een…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven