Let op: Vanaf 1 juli mag je deze dieren niet meer als huisdier houden!

kn 1jpg

Er wordt binnenkort een nieuwe wet van kracht die het houden van huisdieren reguleert. Het doel is om het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli van dit jaar gaat de ‘positieflijst’ in werking, waarop dertig huisdieren vermeld staan die nog wel toegestaan zijn.

Deze lijst is samengesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek. Het doel is om een einde te maken aan de discussies over welke huisdieren wel en niet geschikt zijn om in huiselijke omgevingen te worden gehouden.

Onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier behoren tot de dieren die niet op de lijst mogen staan. Ook stokstaartjes, egels, chinchillas, servalkatten en hamsters mogen niet meer als huisdier gehouden worden.

Tineke Kramer, dierenarts en viroloog die betrokken was bij het opstellen van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Niet alle eigenaren van huisdieren zijn echter tevreden met deze veranderingen. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Ondanks de controverses rondom enkele dieren, zoals de moeraskat, waarvan de geschiktheid als huisdier in twijfel wordt getrokken, is Stichting AAP positief over de positieflijst.

De positieflijst, met dieren die wel als huisdier gehouden mogen worden, is hieronder te vinden.

1. Einde aan elk debat.
2. Niet toegestaan als huisdier.
3. Ongepaste huisdieren!
4. Discussies over de nieuwe wetgeving.
5. Gemengde gevoelens…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven