Agnes teleurgesteld in de voedselbank: ‘Ze mogen dat niet aannemen en dus niet uitdelen’

WhatsApp Image 2025 04 03 at 211504 1jpg

Agnes (42) is een trotse moeder van twee puberzoons. Drie jaar geleden scheidde ze van haar ex-partner, en sindsdien woont ze samen met haar kinderen.

Maar sinds ze anderhalf jaar geleden in de bijstand belandde, is het financieel een flinke uitdaging om rond te komen. Ondanks de toeslagen en hulp die ze krijgt, blijft het iedere maand een strijd.

Het leven met een krap budget vraagt om constante planning en creativiteit. “Gelukkig koopt mijn ex vaak kleding voor de jongens, dat scheelt enorm,” vertelt Agnes.

“Maar toch is het iedere maand weer puzzelen.” De vaste lasten, boodschappen en onverwachte kosten maken het soms lastig om uit te komen met het geld dat ze ontvangt.

De financiële zorgen drukken zwaar op haar schouders. “Soms lig ik wakker en vraag ik me af hoe ik alles ga betalen. Het is echt niet makkelijk.”

Toch probeert ze positief te blijven. Dankzij de voedselbank heeft ze in ieder geval zekerheid over het avondeten.

Elke week haalt Agnes een pakket op bij de voedselbank. “Het is echt een enorme hulp,” zegt ze dankbaar.

“Ik krijg altijd een behoorlijk pakket, en daardoor kan ik mijn kinderen elke dag een warme maaltijd geven.” De voedselbank is voor haar een onmisbare steun in deze moeilijke periode.

Toch is er iets dat ze mist: een klein momentje voor zichzelf. “Ik zou het zo fijn vinden om af en toe een glas wijn te kunnen drinken om even te ontspannen,” vertelt ze.

“Maar de voedselbank mag dat niet aannemen en dus ook niet uitdelen.” Die regel vindt ze jammer. Alcohol hoort niet thuis in het aanbod van de voedselbank, en daar heeft Agnes begrip voor.

Toch zou ze al blij zijn met één fles wijn per maand. “De regel slaat echt nergens op,” zegt ze. “Waarom gunnen ze ons dat niet? Een wijntje hoeft geen luxeproduct te zijn, het is gewoon iets kleins om even te ontspannen na een lange dag.”

Omdat haar budget nauwelijks ruimte laat voor extraatjes, zit een fles wijn kopen er simpelweg niet in. “Elke euro gaat naar iets noodzakelijks. Kleding, eten, schoolspullen voor de kinderen. Er blijft niks over voor iets voor mezelf.”

Ondanks de uitdagingen blijft Agnes hoopvol. Ze hoopt dat haar situatie in de toekomst zal verbeteren, bijvoorbeeld met een nieuwe baan of betere financiële vooruitzichten.

“Ik wil graag weer aan het werk, maar met mijn situatie is dat nog niet zo makkelijk,” legt ze uit. Voor nu blijft ze doorgaan, dag voor dag.

“Mijn kinderen komen op de eerste plaats. Zolang zij alles hebben wat ze nodig hebben, ben ik tevreden.” En hoewel een wijntje op z’n tijd voor haar een groot gemis is, probeert ze vooral te kijken naar wat ze wél heeft. “We hebben elkaar, en dat is uiteindelijk het belangrijkste.”

Agnes (42) is een trotse moeder van twee puberzoons. Drie jaar geleden scheidde ze van haar ex-partner, en sindsdien woont…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven