Verassing: Zorgpremie wordt veel duurder in 2025!

u 2jpg

Er wordt verwacht dat de zorgpremie in Nederland in 2025 fors zal toenemen, wat door velen als een zorgwekkende ontwikkeling wordt gezien. Volgens gelekte gegevens voor Prinsjesdag kan de maandelijkse premie oplopen tot 160 euro.

Dit komt op een moment waarop steeds meer huishoudens moeite hebben om de stijgende kosten te bekostigen. Voor veel mensen betekent de zorgpremie een groeiende financiële last.

Jaarlijks berekent het ministerie van Volksgezondheid de basispremie voor zorgverzekeringen, ook wel bekend als de ‘rekenpremie’.

Deze premie geeft een indicatie van wat verzekerden kunnen verwachten. Voor 2024 werd deze vastgesteld op 1.792 euro per jaar, wat bijna neerkwam op 150 euro per maand.

De voorspellingen voor 2025 tonen echter een stijging naar 1.900 euro per jaar, met een maandelijkse premie die kan oplopen tot 160 euro.

Voor velen rijst de vraag hoe ze deze nieuwe verhoging kunnen opvangen. Hoewel de stijging aanzienlijk is, is het nog onzeker of verzekerden daadwerkelijk het volledige bedrag moeten betalen.

Er bestaat de mogelijkheid voor zorgverzekeraars om hun reserves aan te wenden om de premie te verlagen, wat eerder al is gebeurd.

Uiterlijk op 12 november moeten de definitieve premies bekend worden gemaakt, waarna verzekerden de mogelijkheid hebben om over te stappen naar een eventueel voordeliger verzekeraar.

Naast de stijging van de zorgpremie, zal er ook een compensatie komen voor personen met een laag inkomen in de vorm van een verhoogde zorgtoeslag.

Deze toeslag zal naar verwachting met 80 euro per jaar omhoog gaan, wat neerkomt op ongeveer 7 euro extra per maand.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Er is bezorgdheid onder velen dat, ondanks dit bedoeld is om enige verlichting te brengen, het mogelijk niet voldoende zal zijn om de totale stijging te compenseren.

In de zorgsector zijn de salarissen de afgelopen jaren verhoogd, deels om het beroep aantrekkelijker te maken en het personeelstekort tegen te gaan, wat resulteert in een stijging van de premie. Samen met de impact van hoge inflatie ervaren premiebetalers deze stijging.

De stijgende kosten van producten en diensten in de zorg, zoals medicijnen en zorgapparatuur, dragen ook bij aan de groei van de premie.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De stijging van de zorgpremies is een voortdurende trend sinds 2015, met een verwachte stijging tot zelfs 160 euro per maand in 2025, wat zorgen baart, gezien de mogelijkheid dat inkomens niet gelijkmatig meestijgen.

Er is een groeiende bezorgdheid onder velen over deze ontwikkeling en de ongelijke toename van inkomens in vergelijking met premies.


Er is een regelmatige discussie over de zorgkosten voor asielzoekers ondanks hun recht op medische zorg in Nederland. Deze kosten worden niet gedekt door reguliere zorgverzekeringen.


Het COA heeft een aparte regeling voor deze zorg, zodat Nederlandse verzekerden niet worden beïnvloed door de premies. Desalniettemin blijft dit een gevoelig onderwerp in de discussie over toenemende zorgkosten.


Als verzekerden zich zorgen maken over stijgende premies, kunnen ze overwegen om in november of december over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar.


Een andere optie is om het eigen risico te verhogen, wat kan leiden tot een lagere maandelijkse premie, hoewel dit gepaard gaat met een verhoogd risico op hogere zorgkosten.

Er wordt voorgesteld om te overwegen of aanvullende verzekeringen noodzakelijk zijn, aangezien niet iedereen deze behoeft, wat kan resulteren in kostenbesparingen.

Desalniettemin kan het stopzetten van aanvullende verzekeringen ook betekenen dat specifieke zorg niet langer vergoed wordt.

De beslissingen die in de komende maanden genomen worden, zullen van groot belang zijn voor veel huishoudens die moeten nadenken over hoe ze met deze financiële veranderingen omgaan.

1. Dit kan nog veel meer mensen in Nederland ernstig in de problemen brengen.
2. Dit is problematisch en onbetaalbaar geworden voor velen.
3. Alle kosten stapelen zich op, maar deze bedragen zijn niet langer haalbaar.
4. Voor de gemiddelde burger zijn deze kosten absoluut onhoudbaar geworden.
5. Ongelooflijk hoge bedragen, dit is buitensporig!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven