Moeder krijgt bericht van de juf over het eten van haar kind: ‘Ik dacht dat het goed was’

lunchn 1jpg

Vaak zijn het in de wereld van ouderschap en schoolleven juist de kleine dingen die de meeste impact hebben, zo bleek voor zorgzame moeder Amber toen zij een berichtje ontving van de juf van haar kind.

Een ogenschijnlijk simpele keuze om witbrood mee te geven voor de lunch, resulteerde plotseling in een gesprek over voedingskeuzes en opvoeding.

Amber, altijd bezig met het welzijn van haar kind, wilde simpelweg wat variatie aanbrengen in de lunchroutine door een keer witbrood mee te geven.

Echter, tot haar verbazing vond ze een briefje van de juf met de opmerking: “Beste Amber, ik wilde je graag attent maken op iets.”

”Het witbrood dat je kind meekrijgt past niet helemaal bij ons beleid voor gezonde voeding. We stimuleren ouders om volkoren brood te geven, omdat dit gezonder is.”

Dit briefje riep bij Amber gemengde gevoelens op.

Amber legt uit dat het slechts een verandering van brood was, zonder iets bijzonders.

“Ik dacht dat witbrood een prima keuze zou zijn. Het is niet alsof ik mijn kind chips of snoep meegeef.”

De situatie benadrukt zowel de verwarring rond een schijnbaar kleine beslissing, als de grotere kwesties omtrent opvoeding en de verwachtingen van scholen jegens ouders.

In een tijd waarin voeding en gezondheid centraal staan, staan ouders vaak voor uitdagingen met schoolrichtlijnen die soms lastig te begrijpen zijn.

Amber’s ervaring illustreert hoe communicatiestoornissen tussen ouders en scholen kunnen ontstaan. “Het is niet altijd eenvoudig om te weten wat de juiste aanpak is,” zegt Amber.

“De ene dag gaat het over voeding, de volgende dag over iets anders. Soms voel je je gewoon verloren in dit hele proces.”

In scholen wordt vaak een voorkeur gegeven aan volkoren producten, zoals brood, vanwege hun hogere gehalte aan vezels en voedingsstoffen. Deze keuzes weerspiegelen het voedingsbeleid dat scholen hanteren.

Een juf geeft aan dat het streven van deze regels is om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten.

Er wordt benadrukt dat volkoren brood vanwege de hogere voedingswaarde en vezels bijdraagt aan een betere gezondheid op de lange termijn.

Een situatie met Amber onderstreept het belang van heldere communicatie tussen ouders en scholen, zodat meningen op een open en constructieve wijze kunnen worden uitgewisseld.


Amber vertelt: “Ik begrijp het beleid van de school, maar ik had graag een persoonlijk gesprek gehad in plaats van een briefje.”


“Het had me geholpen om beter te begrijpen waarom dit zo belangrijk is en hoe ik hier het beste mee om kan gaan.”


1. Deze moeder dacht dat ze goed bezig was voor haar kind…
2. Dit slaat toch helemaal nergens op!
3. De school vond dit niet in lijn met hun beleid…
4. Wat een onzin dit!
5. Ik zou hier toch niet mee akkoord gaan.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven