Grote spinnen komen terug in Nederland: Kunnen zo groot worden als een rat!

spjpg

Er is een bepaalde tijd van het jaar waar veel Nederlanders met angst tegemoet zien, dit is de periode waarin spinnen vaak huizen beginnen binnen te dringen. Deze activiteit bereikt meestal zijn hoogtepunt in september.

Deze periode valt samen met de paartijd van de spinnen, waarin mannelijke spinnen actief op zoek gaan naar vrouwelijke partners. Interessant genoeg is er een opmerkelijke toename van de grootte van spinnen in Nederland te zien.

Een voorbeeld hiervan is de veenbreekspin, die de grootste spinnensoort van Nederland is en bezig is aan een opmerkelijke terugkeer. Deze spinnen kunnen qua grootte vergelijkbaar zijn met ratten en hebben zelfs het vermogen om op vissen te jagen.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat gigantische valse weduwspinnen in de nabije toekomst onze huizen binnendringen, met beten die leiden tot pijnlijke brandwonden, zwellingen en mogelijk zelfs koorts.

Maar wat kun je doen om te voorkomen dat deze achtbenige indringers je verblijf binnendringen? Een eenvoudige tip is om de verlichting te beperken.

Hoewel spinnen niet direct door mensen worden gezocht, is het toch goed om voorbereid te zijn op hun mogelijke komst.

Wanneer lichten uit zijn, worden spinnen niet aangetrokken, maar juist wanneer ze wel aan zijn, komen ze af op de insecten die dat wel doen.


Het advies is om buitenlampen uit te schakelen en binnenlichten gedimd te houden om spinnen te ontmoedigen om dichterbij te komen.


Volgens Pest NL zijn spinnen, net als motten, aangetrokken door licht. Het advies is om buitenlampen uit te schakelen als ze niet worden gebruikt en om deuren en ramen gesloten te houden of de jaloezieën dicht te doen wanneer de lichten binnen branden.


Volgens Parkway Pest Services worden spinnen vooral aangetrokken door felle lichten die insecten lokken. Het gebied rondom verlichting is aantrekkelijk voor spinnen vanwege de overvloed aan voedsel.


Daarom is het een goed idee om dode vliegen en andere insecten te verwijderen van deuropeningen en vensterbanken, aangezien deze een smakelijke traktatie vormen voor spinnen.


Het sluiten van ramen is ook een doeltreffende manier om spinnen buiten te houden. Door ’s nachts ramen en deuren gesloten te houden, voorkom je dat nachtactieve spinnen je huis binnendringen en insecten naar het licht trekken.


In de komende periode zullen er meer spinnen in en rondom huizen te vinden zijn, wat door deskundigen wordt benadrukt vanwege de eenvoudige maatregelen die genomen kunnen worden om je huis spinvrij te houden.


Door de verlichting te verminderen en voedselbronnen weg te nemen, kan de kans op het vinden van spinnen in huis worden verkleind.


Dit zijn vooral belangrijke preventieve maatregelen in de herfst wanneer spinnen het meest actief zijn.


Of je nu een lichte angst voor spinnen hebt of aan arachnofobie lijdt, het opvolgen van deze maatregelen kan helpen om je huis vrij van spinnen te houden.


In het kort, door slim om te gaan met verlichting en insecten buiten je huis te houden, kun je voorkomen dat deze ongenode gasten binnenkomen.


Veel Nederlanders hebben een angst voor spinnen, en breekt voor hen nu de meest gevreesde tijd van het jaar aan…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven